hamburger-icon

Kliker.info

Čovićev prioritet : Članove Predsjedništva BiH možemo birati i kroz Parlament

Čovićev prioritet : Članove Predsjedništva BiH možemo birati i kroz Parlament

15 Septembra
23:15 2017
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao konferenciju za novinare pred odlazak u Sjedinjene Američke Države na kojoj je, između ostalog, govorio i o izmjenama Izbornog zakonu koje bi se pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebale naći u oktobru.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao konferenciju za novinare pred odlazak u Sjedinjene Američke Države na kojoj je, između ostalog, govorio i o izmjenama Izbornog zakonu koje bi se pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebale naći u oktobru.

“Bit će drugačije nego u Domu naroda. Neće se ići kroz hitnu, već redovitu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je važno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve”, izjavio je Čović.

On je dodao da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu ustava, ali da nema razloga da se ne dođe do riješenja kojim će svi biti zadovoljni i kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva, dodaje Čović.

“Kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsjedništva, jednako tako i bošnjačkog i srpskog, ja sam odmah ponudio riješenje, zašto to ne radimo u Parlamentu, pa bismo izbjegli bilo kakva nagađanja, o ovim, onim područjima u BiH. Sve bismo riješili.”

Ponovio je da će izbori 2018. godine biti održani, a izborni rezultati će biti validni jer će se do tada, uvjeren je, promijeniti Izborni zakon.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku