hamburger-icon

Kliker.info

Čović u Mostaru: Moramo do kraja organizirati HZ Herceg-Bosnu

Čović u Mostaru: Moramo do kraja organizirati HZ Herceg-Bosnu

28 Marta
01:03 2019

Nove provokacije iz Mostara. Dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg – Bosne na održanom IV. saboru danas u Mostaru, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Kako javlja INS saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

Među njima i hrvatski general, notorni Ljubo Ćesić Rojs,  poznat po izjavi “ko je jamio, jamio”, nekdašnji ministar odbrane tzv. HR Herceg-Bosne Vladimir Šoljić i drugi.

Podsjetimo, na Trećem saboru tzv. HZHB 2010. godine Dragan Čović je naglasio  kako su tada “udareni temelji Hrvatskog narodnog sabora u šta bi trebala prerasti Hrvatska zajednica Herceg Bosna koja je do sada egzistirala kao udruga građana”.

Zanimljivo je da HDZ ovaj put nije naglasio da je riječ o udruženju građana, što upućuje na tendenciju nastavka stvaranja parainstitucija. Sada se, očito, želi napraviti korak dalje.

Uz predsjednika sabora Hrvatske zajednice Herceg – Bosne dr. Sesara, za dopredsjednike su izabrani: Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović.

Također danas je izabrano i 11. članova Glavnog vijeća, u kojem su poznati članovi nekadašnje tzv. hrvatske samouprave, te Čovićevi saradnici: Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marijan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić.

Prisutnima se, uz ostale, obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović.

„Proživili smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bi smo sačuvali i zaštitili hrvatski narod“, kazao je Čović.

Naglasio je kako je na prostorima gdje žive Hrvati i gdje je djelovala ova zajednica, hrvatski narod se i očuvao, suveren i jednakopravan.

„Za ona područja gdje nismo mogli organizirati ovaj sustav, imali smo progone, izgnanstva i težak povratak, i danas su ta područja prazna i oslobođena djelovanja hrvatskog nacionalnog interesa“, dodao je Čović.

“Trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna. Ono što smo napravili od 2003. do danas, kada je u pitanju Hrvatski narodni sabor, okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a.

Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, poručio je dr. Čović na kraju svog obraćanja.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku