hamburger-icon

Kliker.info

Čović sutra “slučajno” u Srbiji: Od Zagreba i Beograda traži podršku za oživljavanje tzv. HRHB

Čović sutra “slučajno” u Srbiji: Od Zagreba i Beograda traži podršku za oživljavanje tzv. HRHB

01 Septembra
02:37 2016

covacrni6Slučajno ili ne (tvrdi da je koincidencija), svoju regionalnu turneju član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović sutra završava u Beogradu.Ni manje ni više, nego sastankom sa Aleksandrom Vučićem, srbijanskim premijerom koji baš u isto vrijeme u Beogradu dočekuje političare iz RS.

Tako će se u isto vrijeme u srbijanskoj prijestonici naći dva člana kolektivnog šefa države Bosne i Hercegovine, Čović i Mladen Ivanić, piše novinska agencija Patria.

Čović je preko medija poslao poruku da u Beograd ide „da u jednom prijateljskom tonu razgovara s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako trebamo rješavati probleme“.

-Bez obzira na razlike koje postoje, uvjeren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rješavati probleme.

Znam da će biti različitih komentara mojih razgovora u Beogradu, ali to je naš posao i ja imam odgovornost za posao koji radim. Vjerujem kako je to jedini način da stabiliziramo i unutrašnje odnose u BiH i situaciju u okruženju – kaže Čović.

Kako saznaje Patria, Čović je prenosilac poruka i naravno da tajming sastanka nije slučajan.

-Radi se o porukama ambasadora koji su u BiH i sa kojima je on u posljednje vrijeme imao razgovore, a vezane su za smirivanje lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegove ratnohuškačke retorike, te za referendum u RS koji je doslovno užario političku situaciju ne samo u BiH, već i u Srbiji i Hrvatskoj.

Problem referenduma se sistemom spojenih posuda prenio na cijeli region.

Također, Čović će Vučiću prenijeti i pomirujuće poruke lidera HDZ Hrvatske Andreja Plenkovića, obzirom na zategnute odnose dvije države, pod uvjetom da ova stranka pobijedi na izborima. Naravno, u sve to „ugradio“ je i sebe. Sastankom sa Plenkovićem, a sutra i sa Vučićem on će pokušati da ispita teren, da li ima podršku Beograda i Zagreba u oživljavanju tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne što je već i zatražio u svom pismu upućenom visokom predstavniku Valentinu Inzku, pojašnjava naš sagovornik blizak vrhu HDZ BiH.

U Beogradu će sutra predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić održati sastanak sa političarima iz manjeg bh. entiteta na kojem će se razmotriti aktuelna situacija i eventualno daljnji koraci. „Slučajno“ će se tamo naći i Čović.

(Klker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku