hamburger-icon

Kliker.info

Čović optimista : Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona

Čović optimista : Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona

10 Maja
15:30 2017

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži da sve odgovorne institucije u BiH ubrzaju svoj dio nadležnosti kako bi njihovi odgovori na Upitnik Evropske komisije bili stavljeni u jedinstven informacijski sistem.

– Odgovori svih institucija su gotovi, ali je nastao tehnički problem njihovog uvezivanja u jedinstven informacijski sistem pa ako se nastavi ovom dinamikom, teško da će rokovi biti ispunjeni – izjavio je na pres-konferenciji tokom današnje sjednice Predsjedništva član tog tijela Dragan Čović. Napomenuo je da prije svega treba prevesti ogromnu količinu materijala, zbog čega se razmišlja i o angažiranju prevoditelja iz Crne Gore i Hrvatske.

Napominjući da se na željenom evropskom putu BiH, u ovoj godini očekuje dobijanje kandidatskog statusa, Čović se nada da će se ipak steći uvjeti da BiH stekne kandidatski status krajem ove ili početkom naredne godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je izrazio uvjerenje da će doći do izmjena Izbornog zakona BiH.

-Uvjeren sam da ćemo završiti priču o izmjeni Izbornog zakona jer jedan narod ne treba drugome birati predstavnike u vlasti. Ništa drugo ne mijenjamo već samo kako izbjeći procedure da prije svega Bošnjaci ne biraju predstavnike Hrvatima i obrnuto. Mi ćemo nakon izbora 2018. godine svakako morati mijenjati Ustav BiH- istakao je.

Ima nekoliko modela za izmjene Izbornog zakona, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH predložila je jedan, napomena je ovog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović ne vjeruje u Dejton 2 mada smatra da se mora mijenjati Ustav zemlje.

Njegovo mišljenje je da sadašnja Bosna i Hercegovina može funkcionirati, ali i da se prilikom mijenjanja Ustava mora voditi računa o njenoj unutrašnjoj stabilnosti.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku