hamburger-icon

Kliker.info

Čović najavljuje krah koalicije : “Ušli smo u ozbiljnu krizu”

Čović najavljuje krah koalicije : “Ušli smo u ozbiljnu krizu”

14 Maja
18:32 2015

CovaKom22Nakon današnje sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj nisu prisustvovali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima u Sarajevu da neće dopustiti da neko uništava tvrtke poput Aluminija d.d. Mostar, HT Eroneta i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.

Naime, ministri iz HDZ-a danas nisu učestvovali u radu sjednice Federalne vlade jer je nakon usaglašenog dnevnog reda federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović odlučio da povuče tačku o stanju u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

– Imam osjećaj da smo ušli u ozbiljnu krizu. Pokušaj da se nastavi jedan način komunikacije unutar institucija Federacije BiH kakav smo imali u posljednje četiri godine naravno da je neprihvatljiv, osobito s naglaskom da smo evidentno krenuli u jednu aktivnost da se kadroviranjem bavimo narednu godinu, dvije ili tri umjesto da se bavimo suštinskim pitanjima – kazao je Čović.

Podsjeća da je dogovoreni prijedlog bio da se to kadroviranje završi u dan-dva i da resorni ministri i oni koji su na neki način dio vlasti Federacije BiH krenu raditi svoj posao.

– Mi smo poseban interes imali za preduzeća koja veoma teško funkcionišu. Još uvijek nagađamo koliko je danas duga Aluminija, procjena je da je više od 250 miliona KM, iako znate da je značajan dio tog duga u dijelu Elektroprivrede HZ HB. Čini nam se da neko strateški želi uništiti ta poduzeća – kazao je Čović.

U tom smislu, tvrdi da su “postavljena veoma jasna pravila igre i da to nije neki hir ili borba za fotelje kako to neko želi prikazati, jer kada su prethodnici imenovani to nije bila borba za fotelje”.

Smatra da se ne može razumjeti da unutar jednog Upravnog ili Nadzornog odbora bilo koje od ove tri tvrtke postoji trend u posljednje četiri godine od pozitivnog poslovanja do 250 miliona KM procjenjenog duga.

O tome se, mišljenja je, ne treba šutiti, a niti gledati kako to neko uništava.

– Naravno da insistiram da se odmah smijeni Nadzorni odbor za onaj dio koji Federacija ima učešće u vlasništvu i Uprava – istakao je Čović.

Naglasio je da je HT Eronet jedina tvrtka od tri operatera u BiH koja se bavi telekomunikacijama s poslovanjem u minusu.

– Vrlo jasno nećemo dopustiti da neko i dalje uništava ove trvrtke – poručio je Čović.

Komentirajući riječi federalnog premijera Fadila Novalića da krizu u Federaciji trebaju riješiti vrh stranaka Demokratske fronte i HDZ-a, kaže da se “u posljednjih mjesec dana svaki put s premijerom precizno dogovorio kako će to raditi u naredna tri dana”.

– Prošlo je 20 dana i stvarno neka izvoli svako raditi svoj posao – zaključio je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 16 Maja, 01:34

  Kad se prekinu sve veze pomoći CIA i MI6 te kad se oni suoče sa ekofrendly hidrogenom letećeg fildzana preostat ce vam da se ubijete ili cijela Hrvatska postaje EUROPOL zatvor . Baš dobra ideja kako djecu natjerati da pisaju po grobovima roditelja.Hrvati idite bre da se lećite.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku