hamburger-icon

Kliker.info

Čović kod Ivanića : ” Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ni na koji način nije blokirano “

Čović kod Ivanića : ” Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ni na koji način nije blokirano “

22 Juna
15:47 2016

blokada1Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović  razgovarali su u srijedu u Banjoj Luci o aktuelnim političkim temama u zemlji, među kojima su popis stanovništva i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ni na koji način nije blokirano. Redovita sjednica je u ponedjeljak, 27. lipnja. Željeli smo nešto uraditi na telefonskim sjednicama oko ključnih stvari, ali to nismo uspjeli. Ostaje nam još par dana da pokušamo to iskomunicirati”, kazao je Čović.

Nakon razgovora s Ivanićem, on je novinarima rekao da “bez većih razlika vide većinu spornih pitanja, a sve što opterećuje stavit će na dnevni red već prve naredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Dodao je da ima šanse da se riješe pitanja u vezi s ispunjavanjem tehničkih uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do krajnjeg roka za ispunjenje uslova 13. jula.

‘Zajedničke odluke o vitalnim pitanjima’

“Moralo bi se to riješiti, jer to je poseban datum, koji se neće ponoviti narednih godinu dana. Budući da su nijanse u pitanju, vjerujem da ćemo svi pokazati i političku i svaku drugu odgovorost da najdalje do ponedjeljka, iako je to već kasno, imamo usuglašene stavove kako bi omogućili Slovačkoj i svim drugim zemljama članicama da nam daju pozitivan odgovor na aplikaciju i da nam daju upitnik”, kazao je Čović, dodavši kako nema i neće biti preglasavanja u državnom Predsjedništvu.

“Dok ja budem u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, nikada nećemo preglasati bio koga, jer time ništa ne bi dobili. Moramo biti svjesni da trebamo praviti kompromis i činiti koncenzus. Tri člana Predsjedištva moraju zajedno donositi odluke o vitalnim pitanjima i to je jedina odluka koja ima težinu. Sve drugo bi bilo izigravanje”, rekao je.

Ukoliko 27. juna ne bude dogovora, dodaje da će “i to biti cijena koju ćemo svi zajedno nositi”, ali učinit će sve da dođe do dogovora.

U međuvremenu, oglasio se i predsjednik  RS-a Milorad Dodik koji je kazao da za taj entitet nije prihvatljiva predložena adaptacija SSP-a.

Dodik je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU-a u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom i ambasadorom Njemačke u BiH Christianom Hellbachom rekao novinarima kako očekuje da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić neće glasati za takav sporazum.

Najavio je da će pokušati da organizuje sastanak sa predstavnicima RS-a na nivou BiH, kako bi se razgovaralo o tom pitanju.

Komentirajući stav Vlade RS-a da su predložene izmjene SSP-a za taj entitet neprihvatljive, Čović je rekao: “To je i moja Vlada, mogu to kazati. Tako se odnosim prema njoj, ali moramo nekako zajednički naći sklad odnosa i kada je u pitanju SSP, ugroženost naših poljoprivrednika. Tko je nama branio da zaštitimo potpuno našu poljoprivrednu proizvodnju prije pola godine, ili da to uradimo do kraja godine? Nitko nas nije ograničavao da pomognemo našim poljoprivrednicma izdašnije nego što oni traže”, kazao je on.

Čović je uvjeren da je moguće naći rješenje u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, jer je “izigran” raniji dogovor te grešku, kako kaže, treba ispraviti.

“Jedan način je da kroz Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donesemo adekvatne zaključke ili potrebne odluke i da to eventualno potvrdimo kroz parlamentarnu raspravu u oba doma. To je put, a sve drugo bojim se da bi bilo da se vrtimo u krug”, dodao je Čović.

‘Napravljena greška, izigran dogovor’

Komentirajući to što je Narodna skupština RS-a odbacila odluku direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimira Jukića od 18. maja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, Čović je rekao da je djelomično upoznat s raspravom o tom pitanju u parlamentu RS-a.

“Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na razini Bosne i Hercegovine da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u Bosni i Hercegovini. To se, nažalost, nije ispoštovalo”, kazao je, dodavši da nije korektno da mu se pripisuje da je znao za Jukićevu odluku.

“Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku – nisam znao… Ne treba se baviti [time] tko je šta uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidentno imamo ozbiljan problem. Ako je parlament RS-a zaključio da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u Bosni i Hercegovini. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovoriti se”,  zaključio je Čović.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku