hamburger-icon

Kliker.info

Čović i Radončić u Mostaru: Moguć ulazak SBB-a u vlast

Čović i Radončić u Mostaru: Moguć ulazak SBB-a u vlast

22 Augusta
16:53 2015

fahrodragan79Predsjednici HDZ-a BiH i SBB-a Dragan Čović i Fahrudin Radončić danas su u Mostaru najavili mogućnost ulaska SBB-a u izvršnu vlast u FBiH i na nivou BiH.Čović je nakon sastanka rekao da je pozvao Radončića u ime HDZ-a, ali i u ime SDA, da uđe u izvršnu vlast.

Slaganje po vertikali

On je naglasio da se sa malim strankama ne može ništa veliko uraditi. “Nova Vlada Federacije, kantonalne vlade i Savjet ministara BiH moraju se složiti po vertikali jer bez toga nema ništa”, rekao je Čović novinarima.

Čović je dodao da bi takva vlast, u kojoj bi bio SBB, imala kapacitet da provodi ozbiljne reforme i počne realizovati i izborna obećanja i obaveze na evropskom putu, ali bi imala i kapacitet da uradi i reorganizaciju BiH. Sve to, bez ozbiljnih političkih partnera, kaže Čović, neće ići.

Radončić je novinarima rekao da SBB kao opoziciona stranka ima odgovornost za stanje u BiH, jer ima jak izborni rezultat, istakavši da aktuelna vlast ne daje rezultat, ni u Federaciji niti na nivou BiH.

“Čovićev zahtjev je da ja i SBB počnemo da na konkretniji način razmišljamo o ideji ulaska u vlast. Vidjećemo šta o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će ikome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje razgovore. U tom smislu moguće je da počne neki novi proces”, rekao je Radončić.

Bukvalnost

Upitan da prokomentariše svoje dosadašnje stavove da sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i radikalnim krilom SDA nikad neće u vlast, Radončić je rekao da Bošnjaci često kažu stvari koje se u javnosti shvataju bukvalno.

“BiH ako želi da opstane, zahtijeva maksimalan kompromis svih, uključujući mene, Izetbegovića, Čovića i ostale. U tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati”, naglasio je Radončić.

Odgovarajući na pitanje šta su uslovi SBB-a da uđe u vlast, Radončić je rekao da njegova stranka neće krpiti rupe, ali da se danas nije razgovaralo o pozicijama.

“S moje pozicije, a mislim i Čovića, Izetbegovića, Željka Komšića imate neke strateške stvari – hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog pravosuđa, a ne montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon, jer smo jedina zemlja koja nema institut vanrednih izbora, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona. U tom smislu je tekao razgovor, a ne hoćemo li dobiti neke pozicije”, naveo je Radončić.

On je dodao da on lično nije zainteresovan da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH ili član Predsjedništva BiH.

Na pitanje hoće li SBB podržati formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Radončić je rekao da će to zavisti od odnosa i na drugim nivoima i činjenice da li će se praviti jaka koalicija po vertikali.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PROBAN
    puka 59 - PROBAN 22 Augusta, 19:19

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA SU SITI I RADE MOŽE SAMO U HERCEGOVINU KAO ŠTO JE KRPIO STAROG JUGOSLOVENA U VLADI SBK .POZDRAV DOMOVINI DO OPĆINSKIH .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku