hamburger-icon

Kliker.info

Čović i Ljubić izvisili : Lijanović, Jurišić, Lagumdžija i Tihić prave vlast?

Čović i Ljubić izvisili : Lijanović, Jurišić, Lagumdžija i Tihić prave vlast?

26 Novembra
06:12 2010

Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik NS-a Radom za boljitak,  potvrdio je za naš list kako bi parlamentarnu većinu iz Federacije na državnoj razini, odnosno u Parlamentu BiH trebao činiti HSP BiH, NS Radom za boljitak, DNZ, SDA i SDP. Time je izazvao buru u javnosti, koja je očekivala kako je formiranje parlamentarne većine u Federaciji na korak do završetka, a u kojoj su trebali sjediti predstavnici dvaju nacionalnih blokova HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. te SDA i SDP-a.

 Ipak, jasno je kako se ovom izjavom potvrđuje pisanje našeg lista kako SDP svoje partnere s hrvatske strane traži u manjim strankama, kako bi iz vlasti izbacio dva HDZ-a. Time bi se uvelike riješio tereta koji mu HDZ BiH konstantno stvara zahtjevom za pozicijom državnog premijera, od kojeg, čini se, obje stranke ne odustaju. Također, HDZ BiH u zadnje vrijeme konstantno potencira pitanje ustroja federalne jedinice s hrvatskom većinom, što se izravno kosi sa stavovima SDP-a.

Veća ili manja usuglašenost

– Smatramo da bi navedene stranke činile ispravnu koaliciju, pa iako platforma još nije usuglašena, nitko nema građanima BiH pravo više oduzimati vrijeme, upozorio je Lijanović, kazavši kako u ovom slučaju treba jasno odvojiti ekonomska pitanja u kojima imaju visoku suglasnost sa SDP-om od ustavnih promjena koje zagovaraju dva HDZ-a. Stoga, u interesu građana potrebno je programsku koaliciju finalizirati u idućih mjesec dana, napominje Lijanović, koji kaže kako dva HDZ-a mogu imati većinu u Domu naroda kroz koji uvijek mogu spriječiti bilo kakvu odluku koja bi eventualno išla na štetu Hrvata. Iako su politikom HDZ-a BiH Hrvati u BiH, tvrdi Lijanović, poraženi i prepolovljeni, treba im dati još jednu šansu, ali isključivo u Domu naroda, a ne izvršnoj vlasti.

Međutim, kada su u pitanju ustavne promjene, Narodna stranka Radom za boljitak podržat će zahtjeve za ostvarivanjem hrvatske ravnopravnosti u BiH. S druge strane, iz SDP-a BiH jučer nisu htjeli pretjerivati sa zaključcima, no, predsjednik Glavnog odbora ove stranke Svetozar Pudarić podsjeća kako s nekim strankama imaju veći stupanj usuglašenosti oko ekonomskih i programskih načela. – Trenutačno se nalazimo u fazi razgovora u kojima utvrđujemo programske sličnosti i razlike. Oni nisu gotovi, ali s nekim strankama postoji veći ili manji stupanj slaganja da koalicija bude programska, a ne matematička, naglasio je Pudarić, koji priznaje da mu je drago da postoje stranke koje su spremne raditi s SDP-om na programskim načelima, poput NS Radom za boljitak. Međutim, predstoji još razgovora, a među ostalima i s HDZ-om BiH, zaključio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a.

Moguće, ali neizvjesno

Istodobno, iako su naznačeni kao dio većine, u HSP-u BiH tvrde kako informacija o dogovorenom bloku još nema. Stanko Primorac, dopredsjednik Glavnog stana HSP-a, naglašava kako je realnije, barem matematički, da se takva koalicija formira na federalnoj razini, jer će scenarij o kojem govori Lijanović ići mnogo teže na državnoj, prvenstveno zbog protivljenja SNSD-a koji pod svaku cijenu kao hrvatskog partnera želi vidjeti HDZ BiH. – Mislim da je na državnoj razini nemoguće formirati vlast bez HDZ-a BiH, jer je to Dodikov uvjet, upozorio je Primorac, kazavši kako je matematički moguće napraviti koaliciju o kojoj Lijanović govoru u Parlamentu Federacije, ali je prije toga potrebno riješiti zavrzlamu u Domu naroda. Naime, tko tu bude imao većinu, diktirat će vlast u Federaciji, ali posredno i na državnoj razini. Ipak, u HSP-u se govorilo o mogućnosti ovog scenarija, ali Primorac vjeruje kako je izvjesnije da će ipak u oporbu. – Mi smo rekli kako u vlast nećemo s HDZ-om BiH, tako da je moguće, odnosno najizglednije je da ćemo biti oporba, izjavio je Primorac.

S druge strane, priznaje kako su odnosi s HDZ-om 1990. u okviru Hrvatske koalicije sada potpuno jasni, te je nedavno potpisivanje sporazuma Čović – Ljubić jednostrani prekid zajedničkog nastupa ove dvije stranke. – Oni su imali sjednicu Predsjedništva na kojoj navodno nisu glasovali o sporazumu, ali su u javnost izišli s informacijom da ga prihvaćaju. Može se kazati da je koalicija jednostrano prekinuta, ali i dalje oklijevaju s odgovorom na naše pitanje idu li s HDZ-om BiH u slaganje izvršne vlasti, pojasnio je Primorac, kazavši kako bi nakon tog odgovora i službeno prekinuli koaliciju. U svakom slučaju jedno je sigurno – HSP BiH neće dijeliti vlast s dva HDZ-a i pod cijenu odlaska u oporbu. No, zato je nesigurno hoće li uspjeti plan okupljanja manjih hrvatskih stranaka i zaobilaženja dvaju HDZ-ova, o kojem se uvelike razmišlja u centrali SDP-a u Sarajevu.

Ljubić bez komentara           

Do komentara lidera HDZ-a 1990. na posljednje najave oko formiranja vlasti nismo mogli doći. Božo Ljubić, iako nam se javio, nije želio komentirati izjave Jerke Ivankovića Lijanovića o stvaranju koalicijske vlasti bez dvaju HDZ-ova, kazavši da bi to trebali pitati njega. Također, ostaje i nepoznato kakav je stav HDZ-a 1990. oko zahtjeva HSP-a BiH za pojašnjenjem potpisanog sporazuma s HDZ-om BiH.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku