hamburger-icon

Kliker.info

Čović demantovao Izetbegovića i Komšića : Naravno da je 6.ministarstvo HDZ-ovo! (Video)

Čović demantovao Izetbegovića i Komšića : Naravno da je 6.ministarstvo HDZ-ovo! (Video)

13 Marta
06:33 2015

covicD12Punih pet mjeseci nakon izbora Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željko  Komšić su se  konačno  dogovorili oko raspodjele vlasti u Federaciji BiH. Agencije su javile da su se lideri dogovorili  da resori  budu podijeljeni u skladu sa formulom 5+5+5+1, što u prevodu znači da će sva tri koaliciona partnera imenovati jednak broj ministara, s tim da će se jedan ministar imenovati uz prethodnu saglasnost sva tri koaliciona partnera.

Govoreći o ovoj temi zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da će Federalno ministarstvo finansija biti zajedničko (SDA, HDZ i DF) a da će ministarstvo za boračka pitanja biti također zajedničko,ali samo između DF-a i SDA.Lider Demokratske fronte Željko Komšić kazao je za novinsku agenciju Patria da je zadovoljan dogovorenim, te da će već naredne sedmice ova zemlja dobiti i državnu i federalnu vladu. To je ono što, kako kaže, građani čekaju već mjesecima.

– Najvažnije je da smo postigli dogovor. Zadovoljan sam, a vjerujem i kolege iz SDA i HDZ-a onim kako je dogovorena raspodjela resora u Vladi FBiH. Svako je morao od nas progutati gorku pilulu, ali bitno je da se proces deblokirao, istakao je Komšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović  je međutim   za FACE TV rekao kako  je šesto ministatarstvo HDZ-ovo i da je  dogovor upravo ono što su u HDZ-u oduvijek i tražili i predlagali. “Sutra u toku dana ćemo tražiti rješenja koja smo dobili. Ja ću sutra lično predložiti šest imena za ministarstva koja smo dobili, uključujući i ministarstvo financija. Imam osjećaj da su svi zadovoljni nakon današnjih pregovora. Mislim da je napravljen jedan kompromis u kojem ne vidim da neko treba biti nezadovoljan”, rekao je Čović za FACE TV. Na dodatno novinara FACE TV kome tačno pripada ministarstvo financija, Čović je odgovorio kako ta pozicija pripada HDZ-u i da to dosada nije ni bilo sporno.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku