hamburger-icon

Kliker.info

Ćorak ponovo : Predstavnik SNSD-a napustio sastanak

Ćorak ponovo : Predstavnik SNSD-a napustio sastanak

04 Novembra
20:03 2009

U Sarajevu je danas završen razgovor predstavnika sedam parlamentranih stranaka u BiH i izaslanika EU i SAD o butmirskom paketu promjena na kome je dogovoreno da naredni sastanak bude održan za sedam dana, a da sve političke partije do petka, 6. novembra, dostave svoje prijedloge u pisanoj  formi. Predstavnik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se stavovi političkih partija na današnjem sastanku, koji je podsjećao na onaj u Butmiru, nisu približili, već da su ostali isti. On je naveo da unutar vladajuće koalicije ne postoji ni minimum saglasnosti.

Valund: Dajemo vam naše najbolje savjete        Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Lars Valund izjavio je da je današnji sastanak sa predstavnicima političkih partija iz BiH u Sarajevu bio dobar i da se postiže napredak.On je pojasnio da se razmatrao tekst butmirskog dokumenta kako bi se vidjelo da li su o njemu saglasni predstavnici političkih partija."Ovdje je riječ o ustavnim promjenama, odnosno materiji na kojoj smo mi u Švedskoj radili 10 godina", rekao je Valund. "Međutim, mora biti jasno da je to njihov proces a ne naš i da mi ne diktiramo nego dajemo naše najbolje savjete", naveo je Valund.On je naveo da Evropska unija najbolje zna šta je neophodno za ulazak u Uniju.Valund je istakao da se debata sa predstavnicima političkih partija vodila u prijateljskoj atmosferi te da je veoma otvorena. On je ukazao da u BiH postoji tendencija da predstavnici političkih partija različito pričaju za stolom od onoga što kažu medijima.Valund je istakao da su svi saglasni da Ustav BiH mora biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Čolo smatra da neće biti konsenzusa           Predstavnica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo, koja je u svojstvu stranačkog eksperta prisustvovala današnjem sastanku na kojem su nastavljeni razgovori o "butmirskom paketu", smatra kako ovaj dokument omogućava da BiH postane funkcionalnijom državom te da preuzme odgovarajuće kompetencije koje su neophodne u Procesu stabilizacije i pridruživanja te samog pristupanja Evropskoj uniji (EU).Odgovarajući na novinarska pitanja nakon okončanja sastanka, Čolo je istaknula kako je jedna od obaveza o kojoj se razgovaralo bilo i pitanje usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, a što je obaveza naše zemlje, uz napomenu kako samo to usklađivanje ne znači i stvaranje funkcionalnije države, niti joj omogućava da izvršava vlastite obaveze ako želi da postane kandidat odnosno članica EU."Predstavnici EU-a su nam jasno dali do znanja da moramo u ustav ugraditi evropsku klauzulu koja se tiče usvajanja evropskog zakonodavstva, te da sve ono što je neophodno za pristupanje EU mora biti kompetencija države", kazala je Čolo, potcrtavajući kako SDA podržava to stanovište i smatra da država mora da bude pregovarač u odnosu na EU."U tom pogledu, danas je bilo nekih naznaka da bi svi zakoni koji su neophodni za evropski put BiH trebali ići mimo režima entitetskog glasanja, a što je predložila Stranka za BiH", kazala je Čolo, koja je taj prijedlog podržala, uz opasku kako smatra da u vezi s tim konsenzusa neće biti.

Predstavnik SNSD-a napustio sastanak          Predstavnik SNSD-a Saša Košarac napustio je današnji sastanak na kojem su nastavljeni razgovori međunarodnih posrednika, zvaničnika SAD-a i EU, s ekspertima sedam bh. političkih stranaka o butmirskom paketu. ”Za SNSD apsolutno su neprihvatljivi razgovori na temelju butmirskog dokumenta koji ne može biti polazna osnova za promjene Ustava BiH”, istaknuo je Košarac u izjavi za medije. Po njegovim riječima za SNSD je moguća promjena Ustava BiH isključivo na temelju stavova domaćih političara, a nikako na način kako se dosad pokušalo uraditi. Košarac smatra da postoje kapaciteti, ali ne i dobra volja te da je za SNSD neprihvatljivo smanjenje nadležnosti entiteta. Ponovio je odranije poznate stavove o tome da pitanje entitetskog glasanja mora biti dio Ustava BiH te da ne dolazi u obzir njegovo otvaranje, iako na tome insistiraju stranke iz Federacije BiH.

Krišto: Neodrživa dvoentitetska BiH            HDZBiH se zalaže za uspostavu Doma naroda PSBiH s punim ovlastima i kapacitetom te za minimalnu zastupljenost u Zastupničkom domu za nacionalne manjine, odnosno ostale, a što su standardi na kojima insistira Evropska unija i koji znače da u Parlamentu moraju biti zastupljeni konstitutivni narodi, ali i manjine.Ovo je danas u Sarajevu, a nakon razgovora o butmirskom paketu, izjavila predstavnica HDZ-a BiH Borjana Krišto.Krišto smatra kako se u Domu naroda nisu mogli zaštititi vitalni interesi te napominje kako su se ovi i drugi interesi štitili  putem entitetskog glasanja, pa je stav HDZ-a da to glasanje uključuje većinu iz bošnjačkog i većinu iz hrvatskog naroda.Govoreći o Deklaraciji koju je HDZBiH ponudio međunarodnim zvaničnicima, Krišto je kazala kako se taj dokument odnosi na određena pitanja pregovora, podsjećajući na stranački stav da je Bosna i Hercegovina neodrživa u postojećem obliku dvoentitetske podjele.- U Deklaraciji se zalažemo za jednakopravnost konstitutivnih naroda, za administrativno-teritorijalni preustroj BiH, koja će biti sastavljena od četiri teritorijalne jednice s trodiobom vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, i smatramo da BiH treba ispunjavati sve obaveze prema EU-u – precizirala je Krišto, uz uvjerenje da bi načela koja su ponuđena trebala biti prihvatljiva za sve.

Arnaut: Kozmetičke izmjene                        Kako je u izjavi istaknuo Damir Arnaut, savjetnik za ustavna i pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, na dnevnom redu su bila pitanja vezana za nadležnosti BiH. Radi se o članu 3. paketa Ustavnih promjena koje su ponudili međunarodni posrednici odnosno zvaničnici SAD-a i EU. Arnaut pojašnjava kako je riječ o nadležnostima koje su već prenesena na državu BiH a koje treba ugraditi u Ustav BiH. Ocijenio je kako se radi o neznatnim, kozmetičkim izmjenama, dodavanja nadležnosti koje Bosna i Hercegovina već ima. Komentirajući upit o tome šta bi bilo najvažnije učiniti kako bi država profunkcionirala, Arnaut je bio eksplicitan potcrtavajući kako je pitanje svih pitanja entitetsko glasanje.'Period od Dejtona pokazuje da Bosna i Hercegovina ne može provoditi ni ovih 14 nadležnosti koje ima po ustavu”, kazao je Arnaut. Ilustrirao je to podacima o tome da je BiH od Dejtona godišnje prosječno usvajala oko petnaestak zakona, što je apsolutno nedovoljno za zemlju koja ide ka Evropskoj uniji. ”Možete prenijeti dvjesto nadležnosti, ali ako postoji mehanizam apsolutne blokade kao što je entitetsko glasanje BiH neće moći provoditi te nadležnosti”, kaže Arnaut. U ime međunarodne zajednice današnjem sastanku prisustvuju američki i evropski posrednici Stuart Jones i Lars Wahlund u svojstvu izaslanika Carla Bildta, a umjesto Zoltana Martisza.

PDP: Stranke argumentirale stavove                Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić izjavio je da je napredak u "butmirskom procesu" što su sve partije imale danas mogućnost da argumentuju svoje stavove.- Stranke, koje su učestvovale na sastanku u Butmiru, danas su imale priliku da iznesu svoje stavove. Butmirski papir se polako smješta u istoriju, a sve više se razgovara o temama koje su konkretne i o kojim nema velikog sporenja – rekao je Nagradić nakon sastanka.On je napomenuo da se to, prije svega, odnosi na činjenicu da su sve stranke saglasne da se Ustav BiH usaglasi sa evropskim standardima, odnosno da se usaglasi način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.- Različiti su stavovi o kapacitetima Doma naroda. Većina stranaka iz Federacije BiH (FBiH) preferira da se ukine zakonodavna nadležnost Doma naroda, dok su  neke federalne stranke i sve iz Republike Srpske  za to da ostane zakonodavna nadležnost – rekao je Nagradić.Prema njegovim riječima, za naredni sastanak u srijedu, 11. novembra, dogovoreno je da svaka stranka uputi svoj prijedlog oko tema za koje smatra da je moguće postići dogovor.Nagradić je istakao da sve što se dogovori, a odnosi se na predstojeće izbore, mora biti objavljeno u "Službenom glasniku" BiH do 6. aprila 2010. godine, napomenuvši da "ničiji apetiti neće biti maksimalno zadovoljeni".(Kliker.info-Fena-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku