hamburger-icon

Kliker.info

Congressman Chris Smith: Moramo se upitati priprema li se to podjela BiH

Congressman Chris Smith: Moramo se upitati priprema li se to podjela BiH

17 Oktobra
05:11 2009

Evropska unija i Sjedinjene države trebaju imati osjeæaj vlastite krivice za ono kroz šta smo dozvolili da Bošnjacia proðu, kao uostalom i Hrvati, govori kongresmen iz savezne države New Jersey za Glas Amerike i nastavlja:   Mi smo, nevoljko, bili ipak uèesnici koji su Beogradu dozvolili da radi te grozne stvari koje je èinio. To nije baš bilo medju našim najboljim potezima. Sad, kad se dešavalo to u Butmiru prije nedjelju dana, trebalo je da nastojimo ukinuti ili barem ozbiljno reformirati instituciju entitetskog glasanja, što je, da kažem, prevazidjeni zaostatak – koji jeste djelovao u jednom kratkom periodu, na kratke staze, kao dio jednog sveobuhvatnijeg paketa èiji je cilj bio da se zaustavi rat na Balkanu, ali koji danas više nema smisla.  

VOA: Koliko smo razumjeli, vi upravo radite na jednom prijedlogu.Šta on sadrži?

Da, namjera mi je da , da tako kažem, poguram ideju da se ozbiljno izmijeni mehanizam entitetskog glasanja, tako da bi, možda, Ustavni sud bio nadležan ako bi entitetsko glasanje narušilo neki ozbiljan zajednièki interes. Ono što zabrinjava sada je to da jedna veoma mala grupa, klika parlamentarnih zastupnika može zaustaviti bilo šta, ne dozvoliti da se to izglasa. Parlamentarci iz Srpske su više od 260 puta iskoristili entitetsko glasanje kako bi centralnu vladu uèinili nemoænom, i disfunkcionalnom.Ja sam parlamentarac veæ 29 godina, i ako bih ja pokušao da dovedem do usvajanja nekog zakona, pod uslovima pod kojima to rade parlamentarci u Bosni i Hercegovini, frustracije bi me sigurno dovele do prevremne penzije, ili odustajanja od svega jer ništa ne možeš da uradiš. Narod u Bosni i Hercegovini zaslužuje bolje od toga, oni zaslužuju funkcionalnu federalnu vladu, centralnu vladu, koja može da sprovodi zakone, koji æe odražavati želje i nade tih ljudi, da se promovira pravda, kako, konaèno, Ured visokog predstavnika jednog dana nestao jer više nije potreban, jer postoji demokratija koja djeluje.

Republikanski kongresmen iz New Jerseya, i veliki prijatelj Bosne I Hercegovinew potom nastavlja:      U Butmiru je napravljena velika greška, zaista, i mi i Evropljani smo napravili veliku grešku na Butmiru! Naime, centralni problem koji se hitno mora riješiti jest entitetsko glasanje. To je imalo smisla na poèetku, u Dejtonu, zaustavilo je rat, ali to nema pozitivnu funkciju danas…Ja nisam bio u sali na Butmiru, ali koliko znam, to nije bilo ni bliyu vrha agende na tom sastanku. Ja osobno, s druge strane, sam glasno i jasno savjetovao administraciju predsjednika Obame da zauzme èvrt i proaktivan stav u odnosu na ovo pitanje. Znate, nakon što su se Evropljani progurali u prve redove nakon pada Sovjetskog Saveza i berlinskog zida, ponavljali smo kao mantru da se Balkanom trebaju baviti upravo Evropljani. Medjutim, Evropljani su totalno zakazali, i na stotine hiljada ljudi je ubijeno , jer su pravili grešku za greškom! Upravo zato smatram da mi Amerikanci, i Evropljani, ovom pitanju sada moramo priæi s osjeæajem svjesnosti da je greška napravljena 90 tih., nametanjem embarga na BiH. Nipošto ne bismo željeli vidjeti ponovno rat i genocid zato što bi se Srpskoj omoguæilo da se odvaja od BiH. I pošto predloženi oblik reformi odbija modificirati entitetsko glasanje, nego , umjesto toga, transferira tu i druge vrste imovine entitetima , moramo se ozbiljno upitati da li se to priprema teren za podjelu BiH. Sjedinjene Države bi se morale distancirati od ovakvih opasnih prijedloga koji samo mogu ojaèati secesioniste . No, kada to propadne, a vjerujem da hoæe, Amerika bi se trebala ponovno angažirati i podržati pravu ustavnu reformu, kaže kongresmen Smith.

VOA: Medjunarodna zajednica i Amerika vrše jaki pritisak sada da se izvrše Ustavne reforme, dok je oèigledno i entitetsko glasanje problem. kada biste vi birali šta trebarješavati prvo, šta biste izabrali?

Jednostavno treba odraditi oboje. Medjutim, Ustav mora biti izradjen u cjelosti od strane izabranih predstavnika naroda, a ne da se on pište ili nameæe od nekoga drugoga, bilo da su to Evropljani ili Amerikanci.Mi možemo davati savjete ili preporuke, ali finalna verzija mora biti u interesu naroda BiH. neæemo praviti patronizaciju, ali, mi smo pomogli u stvoranju ovog problema , i zato moramo pomoæi da se taj problem sada i otkloni. Postoji odredjeni stepen arogancije od strane Evropljana, ali i Amerikanaca,na koju bih ja, da sam Bosanac koji je izgubio voljenu osobu u ratu, viknuo:Stanite malo, to ne ide tako. Moramo pristupati Bosnia s mnogo manje arogancije nego što je to sluèaj sada. Moramo konaènio ojaèati same Bosance, a Haris Silajdžiæ i njegove kolege ne bi smjeli ni u kojem sluèaju biti marginalizirani.Mi moramo pomagati, a ne diktirati.   (Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku