hamburger-icon

Kliker.info

Clinton na Kosovu : Ako mogu da učinim nešto za budućnost Albanaca, Srba i ostalih, računajte na mene

Clinton na Kosovu : Ako mogu da učinim nešto za budućnost Albanaca, Srba i ostalih, računajte na mene

01 Novembra
17:37 2009

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton izjavio je danas prilikom posjete Kosovu da Kosovo treba da bude ponosno na sve što je postiglo u prethodnih deset godina i izrazio nadu da će ono ubrzo postati dio Evropske unije, NATO-a i drugih integracija. "Konsolidovali ste demokratske institucije, gradili ste civilno društvo, 17. februara 2008. proglasili ste nezavisnost, ojačali ste vašu bezbjednost i demokratiju. Deo ste Međunarodnog monetarnog fonda i ja se nadam da ćete ubrzo biti dio EU i NATO-a", rekao je Clinton na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova, dodavši da "sada treba pogledati šta se može učiniti za budućnost"."Možete stvarati nova partnerstva sa susjedima i to je veliki test za vas", rekao je Clinton. Clinton je kazao da je ponosan Kosovom i činjenicom da je tu imao mogućnost da "odigra jednu malu ulogu". U svom govoru bivši američki predsjednik je nekoliko puta pomenuo različite primjere pomirenja ljudi koji žive u oblastima koje su u prošlosti imale tragične sukobe. 

"Ako ima nešto što mogu učiniti da pomognem u budućnosti vama, Albancima, Srbima i ostalima, računajte na mene", rekao je Clinton.Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsjednik Skupštine Jakup Krasnići su zahvalili bivšem predsedniku SAD na angažovanju za slobodu Kosova. "Nalazite se u Prištini među ljudima koji vas poštuju i koji će vam zauvijek biti zahvalni. Vi ste stvaralac mira i slobode", rekao je Sejdiju podsjetivši na angažovanje Clintona tokom rata na Kosovu i dodao da je Kosovo sada angažovano na ispunjavanju dužnosti za učlanjenje u evroatlantske institucije.Premijer Kosova Hašim Tači je Clintona nazvao herojem i zahvalio mu na svemu što je učinio za Kosovo. "Uz vašu pomoć i žrtvovanjem naroda Kosova, mi sada živimo slobodni u našoj zemlji. Zajedno smo dobili rat i zajedno gradimo mir. Uvjek ćemo pamtiti ono što ste učinili za narod Kosova. Vi ste heroj i država i narod Kosova ponose se vama", rekao je Tači.

SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo               Nakon sjednice Skupštine Kosova Clinton je otišao do dijela Prištine gdje je otkriven spomenik s njegovim likom. CKlinton je nedavno dobio spomenik u Prištini, na bulevaru koji nosi njegovo ime. Statua predstavlja nekadašnjeg američkog predsjednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo. Šest metara visok spomenik rad je prištinskog vajara Izeira Mustafe.Clinton je, obraćajući se građanima koji su prisustvovali otkrivanju spomenika, rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo. "Želim da vas uvjerim da će predsjednik  Obama, državna sekretarka Hillary Clinton i cijeli američki narod biti s vama i u budućnosti", rekao je Clinton. Manifestaciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana koji su mahali zastavicama SAD i Kosova. Klinton je "zahvalio i administraciji bivšeg predsednika Busha  koja je nastavila njegovo angažovanje za Kosovo". "Ono što smo učinili ovde pre deset godina bilo je da zaustavimo nešto strašno. Ono što ste vi učinili tokom ovih deset godina je građenje nečeg dobrog – slobodne i nezavisne zemlje i multietničke demokratije koja poštuje svakog", rekao je Clinton.Ovo je treća posjeta Clintona Kosovu od 1999. godine, a prva od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.    (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku