hamburger-icon

Kliker.info

Ćiro za B92 : Srbija može biti prvak svijeta

Ćiro za B92 : Srbija može biti prvak svijeta

08 Decembra
04:23 2009

Ćiro Blažević boravi u Beogradu i snima kadrove filma Montevideo, Bog te video, u kojem glumi nekadašnjeg selektora Jugoslavije Antu Pandakovića. Radi se o tridesetim godinama prošlog stoljeća, kada je reprezentacija Kraljevine Jugoslavije sudjelovala na prvom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju.

Ima li tu neke simbolike u činjenici da vas mnogi vide kao nogometnog ujedinitelja na ovim prostorima?

Pokušavao sam sa svojim entuzijazmom uspjeti u tome, ali nisam se s reprezentacijom Bosne i Hercegovine kvalificirao na Svjetsko prvenstvo. Svi se priklanjaju pobjednicima, a one koji to nisu, njih napuštaju. Čestitam Srbiji i mom prijatelju Antiću, vama je to pošlo za rukom– obratio se Ćiro novinaru B92.

Koji je glavni razlog što niste prošli Portugal? Zvjezdan Misimović, pritisak javnosti ili kvaliteta Portugalaca?

Možda će nespretno zvučati, ali gledajući njihov i naš talent, Portugal je bolji. Ipak, bili smo u prilici za prolaz. Misimović? Ne znam zašto je bio indisponiran, možda zato jer je čekao prinovu u obitelji. Da je njegov učinak bio na razini na koju smo navikli, mi bismo prošli. Ali, eto, nismo, to je ono što će me proganjati cijeli život, odnosno, ovo malo ostatka. Ne mogu se oteti dojmu da smo mogli proći.

Koja vam je najveća neostvarena želja u karijeri, sanjate li i danas Thurama?

Da mi je ova današnja pamet, s Hrvatskom bi postao prvak svijeta i prvak Europe, a na EP-u 1996. smo bili tek peti. No, i neuspjeh sa BiH je jedan od najvećih, možda zato što mi je to još svježe.

Zašto se Hrvatska nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, a Srbiji je to pošlo za rukom?

Antić je napravio sa Srbijom ono što je njoj trebalo i, ma koliko god jedan trener to ne bi smio reći, ali trener ili izbornik je najvažniji. Naravno, uz pretpostavku da ima sve ono što ga treba pratiti. Činjenica je da je Antić donio jednu dimenziju koju je naučio trenirajući najveće momčadi u najjačoj ligi svijeta, kao što je španjolska Primera. Međutim, vidite kako je to kompleksno, da nije imao jedan naglašeni talent u svojoj momčadi, vrlo teško bi prošao Francuze i Rumunje. Ta grupa uopće nije bila jednostavna. To mu je sada hipoteka, sada se sa razlogom očekuje rezultat i na Svjetskom prvenstvu.

Što predviđate Srbiji u skupini sa Njemačkom, Ganom i Australijom?

Teška skupina, nemojte zaboraviti na Ganu, oni su nagazna mina. Sa Njemačkom ćemo lako proći. Pardon, lako ćete proći. Srbija bi trebala biti prva u skupini.

Koja je momčad s prostora bivše Jugoslavije bila najveća, Ivićev Hajduk, vaš Dinamo iz ‘82. godine, Partizanove bebe iz 1966. ili Zvezdina generacija iz Barija?

Crvena Zvezda, koja je bila prvak Europe i prvak svijeta. I tu je točka! Ja sam Dinamovac i umrijet ću kao Dinamovac, ali moram skinuti kapu onoj generaciji Crvene Zvezde.

Hoćete li ostati izbornik Bosne i Hercegovine, čak su vas i neki novinari nagovarali na to?

Ne znam. Tamo imam vrhunsku generaciju, ali malo sam umoran. Morat ću još razmisliti.

Cerin, Kranjčar, Deverić, Mlinarić protiv Bobana, Prosinečkog, Šukera i Bokšića. Koji kvartet je bio talentiraniji?

Najveći talent je Prosinečki. Ali nije napravio karijeru adekvatnu svom potencijalu i talentu. Imao je dosta ozljeda, ali on je na kraju ipak prvak svijeta, sa momčadi koja je bila prvak svijeta. I meni je mnogo pomogao u realizaciji trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. On je jedan od najvećih igrača na svijetu i to kažu i mnogi nogometni stručnjaci.

Kako objašnjavate činjenicu da vas u Beogradu vole, a u Zagrebu, koji ste toliko zadužili, ne vole?

Ne mogu shvatiti koji je razlog tome. To je fenomen, evo vam primjer. Dok sam bio trener Zagreba, viču mi: Ćiro, pederu. Poslije toga viču: Ćiro, javi se. Ja se javim i pomislim, ajde, pomirit ćemo se, a oni će meni: Što se javljaš, pederu!

Na kraju, rekao je još pokoju o izborniku Srbije:

Nitko ne treba biti ljubomoran na Antića, ili na mene. Kada napraviš veliki rezultat, stavio si hipoteku na leđa. Evo vam sada, i ja stavljam mom prijatelju Antiću veliku hipoteku: Antiću, imaš momčad s kojom se možeš boriti za prvo mjesto na svijetu. Pa neka ti ta hipoteka bude poticaj!    (Kliker.info-Sportin)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku