hamburger-icon

Kliker.info

Ćiro nacionale : I mi konja za trku imamo

Ćiro nacionale : I mi konja za trku imamo

13 Novembra
07:17 2009

Ne postoji niko na ovom svijetu, ili barem u regionu ko ne bi volio na jedan dan biti Miroslav Ćiro Blažević. Hrvat sa mjestom rođenja u Travniku ili u posljednje vrijeme, kako sam ističe, Bosanac od glave do pete, toliko je voljen na svakom koraku bilo u BiH ili Hrvatskoj da je to prosto za ne povjerovati. Žene ga, bez obzira na uzrast naprosto obožavaju, a on svima zna udijeliti kompliment i ko ne bi onda htio biti jedan dan poput travničkog šarmera – magneta za uspjeh?Doveo je reprezentaciju BiH pred vrata raja i postao junak bh. naroda, koji ga želi vidjeti kao selektora i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, bez obzira na ishod dvomeča protiv Portugala.

Idi, idi, nesanice…                     Međutim, ovih dana vjerovatno ni sam Ćiro ne voli što je Ćiro, jer je svjestan da na leđima ima veliku zadaću – otvoriti vrata raja i odvesti BiH u Južnu Afriku. Kako što rekosmo, niko Blaževiću ne bi zamjerio ni kada ne bi uspio u tome, ali pobjedničkog duha kakav jeste, Ćiro je tu zadaću sam sebi nametnuo, a problemi se sami nizaju.Koga na gol? Kako protiv Portugala u Lisabonu? Kako izabrati najbolju postavu za prvi meč? Šta ako glavni igrači dobiju žute kartone? Kako ne razočarati armiju navijača koja se prije dva dana uputila na put za Lisabon, iako je utakmica tek u subotu i koji će iz Lisabona vjerovatno pravo u Zenicu? Kako zaustaviti Deca, Almeidu, Simaa Sabrosu?Sve su ovo pitanja koja muče našeg selektora, pa je donekle i razumljivo što u razgovoru sa novinarima najviše potencira činjenicu da noćima ne spava zbog problema koji ga muče. A možda bi i trebao malo odspavati, jer trezvena glava bolje razmišlja, a neki odgovori mogu nadoći i u snu."U velikoj sam frci, sine", kazao nam je na početku razgovora otac svih novinara i igrača, te vjerovatno svih Bosanaca i Hercegovaca.

Njegova navika da ljudima govori sine, već je i opjevana u nekim navijačkim himnama, a nerijetko sinovima zove i starije od sebe, mada je takvih malo u njegovom okruženju. I zaista, svejedno je koliko Blažević ima godina, jer je bitnije kako se čovjek osjeća iznutra, a Ćiro se osjeća poput 20-godišnjaka i gledajući njegove stare slike, čini nam se da sada bolje izgleda nego kada je imao 30 ili 40 godina.Slobodno možemo reći da je on vratio život i osmijeh navijačima reprezentacije BiH, ali i to da je njega vođenje zmajeva podmladilo…"Dvojica im igraju u Chelseaju, jedan u Manchesteru, drugi u Juventusu, treći u Real Madridu, ma nek idu u p… materinu. To nema ni jedna reprezentacija na svijetu", tvrdi naš selektor, koji često ponavlja da i mi konja za trku imamo."Imamo, naravno da imamo – mene. Ja sam taj konj", tvrdi Blažević, te se ispravlja."Ne igram ja, ali imamo mi dosta igrača koji mogu napraviti probleme Portugalcima i koji se mogu suprostaviti njihovoj moći. Međutim, za razliku od njih, mi nemamo širinu."Uprkos tome Ćiro tvrdi da u subotu protiv Portugala neće kalkulisati, već će na stadion Luz u Lisabonu poslati najjače što BiH ima u ovom trenutku, iako je čak devet igrača opterećeno kartonima.

"Razmišljam ja sine o obje utakmice, ali u Lisabonu ću najbolji sastav izvesti. nema nam druge", kaže Blažević, koji tvrdi da zna barem desetoricu koja će istrčati u Lisabonu. Znamo ih vjerovatno i mi, ali i Portugalci, jer Ćiro u posljednje vrijeme ne mijenja pun sastav, a nema ni potrebe…"Sve se zna. Nema tu puno tajni", smatra Ćiro, koji tvrdi da i on poznaje Portugalce."Zamisli ti, oni se pitaju hoće li im igrati jedan Pepe (stoper Real Madrida, op.a) ili će sjediti na klupi. Pa oni se daju izjave kako će biti prvaci svijeta ako prođu nas. Meni je to bilo blesavo kad sam čuo, ali kada sam vidio kakav sastav imaju, pa naravno da moraju tako govoriti, jer imaju igrače da budu svjetski prvaci."

Igraj, Bosno, ne daj se…               Naš selektor je hiljadu posto ubijeđen da nas Portugalci neće potcijeniti, jer…"Ma ne postoji nikakva šansa za to, šta ti je? Pa nisu oni djeca. Znaju šta im znače ove utakmice i bila bi iluzija smatrati da će protiv nas ući potcjenjivački. Uostalom, ko može sad potcijeniti BiH, koja je iza sebe ostavila Tursku i Belgiju – niko!"Ćiro dodaje i to kako nije rješenje svih problema gol u Portugalu, jer…  "Šta znači gol? Možemo mi dati gol i onda izgubiti 7:1 i šta smo napravili – ništa", objasni u svom stilu Ćiro, koji će u Lisabonu morati upotrijebiti malo svoje Ćirolije za povoljan rezultat protiv Portugala, a mi ćemo mu držati fige, ponavljajući refren pjesme: "Igraj, Bosno ne daj se, igraj svi smo uz tebe, a lea lea le…"

Ko će na gol?                                    Selektora zapravo najviše muči pitanje koga staviti na gol u Lisabonu. Od početka priprema nalazi se u velikoj dilemi – Kenan Hasagić, Asmir Begović ili Nemanja Supić. Prvog i drugog dana govorio je da ne smije rizikovati sa nespremnim golmanom – Hasagićem, a danas je priča nešto drugačija."Promijenilo se mnogo toga. I njemu je iz guzice došlo u glavu da je u autu. Međutim, sad je ubacio u rikverc i ne prihvaća da nije spreman, iako mi je priznao da osjeća bol. Sad najednom opet može", objašnjava Blažević i dodaje kako on nema pravo rizikovati, da bi se potom "upalio k'o žigica" kada smo mu rekli da nema pravo na grešku."Ma u dilemi sam neviđenoj. On je za njih obojicu golman i ja se budim s tim problemom, jer sam ja odgovoran koga ću staviti na gol. ne ti ili neko drugi, već samo ja", energično je odgovorio Blažević.  (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku