hamburger-icon

Kliker.info

Cipras kod Merkel u Berlinu : Grci nisu lijeni, a Nijemci nisu nacisti !

Cipras kod Merkel u Berlinu : Grci nisu lijeni, a Nijemci nisu nacisti !

24 Marta
02:57 2015

AngelaTsip21Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak su izrazili želju za oporavkom grčkog gospodarstva i složili se oko nužnosti provedbe strukturnih reformi, prenose agencije.

“Želimo da Grčka gospodarski ojača, želimo da Grčka ostvari gospodarski rast, a iznad svega želimo da prevlada veliku nezaposlenost”, kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ciprasom koji prvi puta boravi u Berlimu u ulozi premijera.

“Da bi to postigli, trebaju vam strukturne reforme, čvrst proračun i djelotvorna administracija”, nastavila je.Iako razlike i dalje ostaju, Merkel je dodala da je na razgovorima dviju strana “izražen apetit za suradnju”.

Cipars je obećao provedbu “sveobuhvatnih strukturnih reformi”, ali je također istaknuo nužnost ublažavanja ekonomskih i društvenih problema nastalih kao rezultat paketa pomoći u zamjenu za stroge mjere proračunske štednje.

Program hitne pomoći Grčkoj, rekao je Cipras, nije nikakva “uspješna priča”, ukazujući na visoku stopu nezaposlenosti i dramatično srozavanje gospodarstva, navodeći podatak o padu BDP-a za 25 posto te sve veću društvenu nejednakost.

Merkel je pritom kazala da će nove reformske prijedloge ljevičarsle vlade u Ateni morati procijeniti ministri financija eurozone, a ne samo Berlin. Također je poručila da Njemačka sve svoje partnere u Europi smatra sebi jednakima te da, iako je njezina zemlja najveće gospodarstvo u EU, želi dobre odnose sa svima, uključujući i Grčku.

“Iako u Njemačkoj živi 80 milijuna ljudi i najveće smo gospodarstvo u Europskoj uniji, ova je Europa podignuta na načelu da je svaka zemlja jednako važna – bez obzira na broj stanovnika”, kazala je Merkel.

Cipras je izrazio želju za novim odnosima s Njemačkom i pozvao na prekid korištenja stereotipa o lijenim Grcima, žrtvama “nacističkih” Nijemaca. Također je kazao da je fotomontaža kancelarke Merkel na Akropoli u Ateni, okruženoj nacističkim časnicima, koja se pojavila na naslovnoj stranici Der Spiegela, “izrazito nepoštena prema samoj kancelarki i Njemačkoj”. Tu je naslovnicu osudio kao “nepravednu provokaciju” i, ukorivši svog ministra pravosuđa, dodao da nitko u Grčkoj ne razmišlja o plijenidbi ili prodaji njemačkog vlasništva za ratnu odštetu.

“Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas. Današnja demokratska Njemačka nema ništa s Trećim Reichom koji je uzeo toliki danak u krvi”, rekao je Cipras.

Što se grčkog duga tiče, Cipras je Merkel prošle sedmice da će Ateni u slijedećih nekoliko sedmica biti gotovo nemoguće otplaćivati rate duga bez dodatne financijske pomoći, okrivivši Europsku središnju banku (ECB) za nametanje ograničenja na izdavanje kratkoročnih obveznica kako bi riješila svoje probleme u kratkoročnom financiranju.

Čelnik ECB-a Mario Draghi je kazao da je spreman ponovo prihvatiti grčke obveznice kao kolateral za posudbu grčkim bankama čim se stvore uvjeti za uspješno zaključivanje revizije ‘bailout’ programa.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku