hamburger-icon

Kliker.info

CIN se pita :Čijim parama je Dodik kupio vilu u Beogradu?

CIN se pita :Čijim parama je Dodik kupio vilu u Beogradu?

07 Decembra
04:18 2009

U elitnom beogradskom naselju Dedinje, u ulici Vaska Pope, Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, posjeduje vilu veličine 442 kvadratna metra sa ogromnim dvorištem i garažom. Njena vrijednost procjenjuje se na oko dva miliona eura, a Dodik je do nje došao za puno manje novca.

Datumi se ne slažu

Prema onome što je otkrio i utvrdio Centar za istraživačko novinarstvo, premijer RS postao je vlasnik dvorca pod vrlo čudnim okolnostima. Naime, kompanija „Koling“ podigla je kod Komercijalne banke iz Beograda kredit za izgradnju stambenih objekata koje su namjeravali prodati. Pošto nije vraćen kredit, banka je preuzela izgrađene vile, među njima i onu čiji je Dodik sada vlasnik i ponudila ih na prodaju. U julu ove godine, Goran Miličević, direktor marketinga te banke izjavio je da je Dodik dao najbolju ponudu i da je nudio plaćanje u gotovini. Kasnije je kazao da se baš i ne sjeća da li je bila riječ o gotovini!?U maju 2007.

 

Dodik je sklopio ugovor s Komercijalnom bankom o kupovini vile na Dedinju po cijeni od 850.000 eura. U julu ove godine, Dodik je potvrdio da ima vilu u Beogradu i dodao da je pod hipotekom i da je iznajmio jednom stranom predstavništvu pa od kirije vraća kredit. U dokumentaciji do koje su došli u Centru za istraživačko novinarstvo, stoji da je kuća pod hipotekom na iznos od 750.767 eura. Međutim, datum dobivanja kredita i upisa hipoteke se ne slažu. On je vilu kupio u maju 2007. i da bi je mogao uknjižiti na svoje ime morao je platiti 850.000 eura Komercijalnoj banci. U zvaničnoj dokumentaciji nema ni podataka o tome da li je plaćen porez na kupovinu te nekretnine. Početkom novembra 2007. Dodiku je nadležna komisija Beograda odobrila uknjižbu kuće.

Mjesečna rata 19.141,52 KM

Krajem juna prošle godine, dakale osam mjeseci kasnije, on je podigao kredit kod Pavlović banke u Bijeljini u iznosu od 1,468.373 maraka ili 750.767 eura na rok otplate od 102 mjeseca s kamatnom stopom od sedam posto godišnje. Hipoteka na vilu na Dedinju upisana je u martu ove godine na osnovu rješenja beogradskog  Četvrtog osnovnog suda. Vlasnik Pavlović banke je Slobodan Pavlović iz Popova kod Bijeljine koji živi u Čikagu.Ekonomista Svetlana Cenić iz Banjaluke izjavila je novinarima CIN-a da je takav kredit nemoguće dobiti uz naglasak da je Pavlović banka minorna banka „za koju ne vjerujem da uopšte ima tolika sredstva za plasman“.Mjesečna rata kredita koju Dodik mora da plaća iznosi vrtoglavih 19.141,52 marke ili 9.786,90 eura. Prema zvaničnim podacima, Dodik je prijavio da je u prošloj godini imao ukupna primanja u iznosu od 64.406 maraka. To pokriva samo tri i po kreditne rate, pa je nejasno odakle mu novac da vraća kredit. Upućeni kažu da se cijena mjesečnog najma vile poput Dodikove sada kreće između 2.000 i 5.000 eura, odnosno cijena iznajmljivanja po kvadratnom metru iznosi maksimalno deset eura.  (Kliker.info-San)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku