hamburger-icon

Kliker.info

CIK BiH: Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inostranstva ima 42.008 birača

CIK BiH: Pravo glasa na općim izborima u BiH iz inostranstva ima 42.008 birača

18 Avgusta
16:45 2014

CIKBiH1Centralna izborna komisija BiH je donijela odluku o izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH prema kojoj se na izvodu nalazi ukupno 42.008 birača, javlja AnadolijaUslove za upis birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska ne ispunjava ukupno 5.096 osoba.Uporedo sa navedenom odlukom Centralna izborna komisija BiH je odredila i pet biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Biračka mjesta će biti otvorena u Ambasadama BiH u Beču i Berlinu kao i u Generalnim konzulatima BiH u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu.

Prema ranijoj odluci CIK-a BIH inače, bilo je planirano da državljani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu za opće oktobarske izbore imaju mogućnost glasati u 24 države, odnosno u 30 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.Utvrđeno je to bilo odlukom o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu u kojima se planira organizovanje glasanja za opće izbore u BiH u oktobru 2014. koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH na dan raspisivanja općih izbora 15. maja.

No, zbog nedovoljnog broja prijavljenih donesena je odluka o organiziranju biračkih mjesta samo u pet diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.Centralna izborna komisija BiH je na današnoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila 80 kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 952 kandidata. Do isteka roka 74 ovjerena politička subjekta su dostavili navedene liste i sve su ispunile uslove za ovjeru.Centralna izborna komisija BiH želi informirati javnost da je danas počeo i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića, prvo testnih za obuku članova biračkih odbora a onda slijedi štampanje i pakovanje glasačkih listića koji će se dostavljati biračima koji glasaju putem pošte, nakon toga i svih ostalih glasačkih listića za Opće izbore 2014. godine. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića radi kompanija iz Banja Luke. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Sushil
    Sushil 24 Avgusta, 21:06

    hvala vam na pojašnjenju,logično je da bosnina štafeta sa h2o mnigita nije regularna jer su zamijenili mjesta andjelu i amiru, pa tako amir ima vrijeme koje nikada nije isplivao, a andjelo neko koje je daleko slabije od njegovog pravog vremena, to nije prvi put da se pomiješa redoslijed plivača u štafeti, ko je odgovoran ne znam, vjerovatno svi pomalo šteta, ali dobro je i to znati za ubuduće, očigledno da se jedino djeca profesionalno ponašaju, a svi ostali prilično komotno. zaista je neodgovorno ne pripremiti sve kako treba, ne ispoštovati sve preporuke za ovakve situacije, a najtužnije od svega je što su djeca plivala prije početka takmičenja, sami u bazenu, nigdje nikoga, pa ako nisu ni u takvim okolnostima u stanju pripremiti elektroniku nemam riječinadajmo se da će biti bolje, s vremenomsportski pozdrav

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku