hamburger-icon

Kliker.info

CIK BiH : Kažnjena stranka Nenada Stevancića koja je poticala mržnju protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca (Video)

CIK BiH : Kažnjena stranka Nenada Stevancića koja je poticala mržnju protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca (Video)

08 Oktobra
02:42 2020

Centralna izborna komisija  u srijedu je zabranilo sudjelovanje na lokalnim izborima u zemlji političkoj stranci sa srpskim predznakom koja je poticala šovinizam i širila mržnju protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. 

Na izvanredoj sjednici CIK-a  održanoj u Sarajevu na dnevnom redu našao se problem nastao nakon što se 20. septrembra društvenim mrežama proširio video-spot stranke Ujedinjena Srpska (US) koju predvodi Nenad Stevandić, najbliži koalicijski partner Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Stevandić je sada zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH u koji je 2018. godine izabran na listi Dodikovog SNSD-a, iako je istodobno bio čelnik druge stranke što je po Izbornom zakonu BiH zabranjeno, no zbog toga nije snosio nikakve posljedice.

Sada je Stevandićeva stranka uoči kampanje za lokalne izbore u BiH izradila svoj video-spot u kojemu trojica mladića sjedeći u kafiću i glumeći Albanca, Hrvata i Bošnjaka jedan drugome govore kako su se tokom ratova obračunali sa Srbima. Nakon toga u kafić ulazi muškarac koji lupi šakom o stol i vikne: “Slušajte momci, malo ste se prevarili. RS je sad ujedinjena” a trojica mladića onda bezglavo pobjegnu. Potom se pojavljuje Stevandić koji izgovara: “RS je ujedinjena i uvijek će biti ujedinjena, to je naša obveza”.

Nakon brojnih prigovora na sadržaj tog video uratka u CIK-u  su ocijenili da on predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona koje zabranjuju političko oglašavanje kojim bi se “nekoga mogalo navesti ili potaknuti na nasilje ili širenje mržnje”. Zabranjeno objavljivati ili koristiti slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet-komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati.

Iz Stevandićeve stranke na zahtjev CIK-a  su se očitovali tvrdnjom kako spot nije bio dio kampanja “nego poziv političarima na ujedinjenje”. 

Kako je Stevandićeva stranka i ranije sankcionirana zbog drugih kršenja izbornog zakona, članovi CIK-a donijeli su odluku kojom je poništena prijava US za sudjelovanje na izborima, naloženo joj je da s društvenih mreža ukloni sporni video a Stevandiću je dodatno izrečena novčana kazna od 10 hiljada  konvertibilnih maraka .

Stevandić je odmah najavio žalbu Sudu BiH, na što ima pravo, ustvrdivši kako je riječ o uroti političkih stranaka iz Federacije BiH.

“Sve je to obavještajna igra Demokratske fronte (DF), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjednika SIP-a (Željka Bakalara) koji se bavi politikom umjesto da se bavi provedbom izbornog procesa”, kazao je Stevandić.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku