hamburger-icon

Kliker.info

Christoph Fluegge : Pobjeda pravičnosti u slučaju Karadžić će još sačekati

Christoph Fluegge : Pobjeda pravičnosti u slučaju Karadžić će još sačekati

07 Jula
01:29 2009

Christoph Fluegge, sudija Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, govori u intervjuu magazinu Spiegel o procesu protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića. Na pitanje hoće li proces protiv Karadžića trajati više od četiri godine kao u slučaju protiv bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Fluegge je odgovorio: To će u svakom slučaju biti jedan od najopsežnijih procesa. Karadžić je optužen za zločine po 11 tačaka optužnice iza kojih je skriveno hiljade pojedinačnih slučajeva. U slučaju optužbe protiv naredbodavca, kao što je on nama, su potrebni dokazi o ubistvima s lica mjesta, svjedoci koji su vidjeli ubistva, kao i dokaz o postojanju zapovjednog lanca. Mi polazimo od toga da će za to biti potrebno oko 30 mjeseci.  

SPIEGEL: Do sada se moglo čuti da će rad Tribunala biti okončan 2010. godine. 

Fluegge: To je potpuno nerealistično. Karadžić može nakon presude uložiti žalbu. Dakle realistično je da to (završetak rada Tribunala –op. aut.) bude 2013. godine. Do tada bi mi mogli završiti posljednjih desetak slučajeva. Naravno, politički predstavnici u New Yorku smatraju da bismo to trebali završiti ranije.

 

SPIEGEL: Karadžić tvrdi da je on napustio vodstvo bosanskih Srba samo zato jer su mu tada SAD i UN zajamčili da neće biti krivično gonjen.

 

Fluegge: Mi moramo živjeti sa tim da pravosudni postupci mogu prouzrokovati nove nemire. To je jedan neizbježan rizik. Zbog toga možda nije potrebno za svaki konflikt oformiti jedan poseban sud. Međunarodni krivični suci ne mogu zaključivati mirovne ugovore. Oni samo mogu reći da se civilno stanovništvo nije smjelo zlostavljati ili ubijati. I to je sve.  

SPIEGEL: Vjerujete li da su žrtve zadovoljne presudama?

 

Fluegge: Brojne žrtve očito osjećaju zadovoljštinu ako ovdje mogu dati svoje izjave. Čak i onda kada odbrana uzme dva dana da ih unakrsno ispituje. Ovdje je bila jedna žena, kojoj je cijela porodica ubijena pred njenim očima, koja je rekla: "Hvala što ste me saslušali. Ja sam sretna da sam ovo jednom mogla ispričati.“  

SPIEGEL: U slučaju Karadžić riječ je o odgovornosti  za masovna ubistva koja su označena kao genocid. Definiranje masakra u Srebrenici kao genocida je međutim među stručnjacima za međunarodno pravo sporno.

 

Fluegge: Ne želim se ograničavati na ovaj konkretan slučaj, ali ja se sveukupno pitam da li je zapravo pojam genocida za označavanje tih zločina zaista potreban. Zašto mi zapravo ovdje uopće trebamo praviti razlike? Šta to mijenja kada se jedna grupa ne ubija iz nacionalnih, etničkih, religijskih ili rasističkih razloga, kako je to regulirano u našem Statutu, već samo zato što su se našli okupljeni na jednom određenom mjestu. To je tako ipak više puta bilo tokom Staljinove borbe protiv tzv. Kulaka u Ukrajini.

 

 

SPIEGEL: Konflikti kao što su ratovi u bivšoj Jugoslaviji stalno se dešavaju. Je li Tribunal model za budućnost?

 

Ne smatram da je za svaki rat potreban poseban Tribunal. Za slučajeve u budućnosti imamo Međunarodni krivični sud. 149 zemalja je već potpisalo Statut tog Suda, 109 ratificiralo. Upravo je zahvaljući potpisu Čile-a, kao posljednje zemlje Latinske Amerike, stupio na snagu Rimski sporazum. Dobro, SAD nisu potpisale Sporazum, ali one to još mogu učiniti. Na Kinu se vrši pritisak, na Rusiju također. One zbog toga moraju odgovoriti na brojna pitanja zašto nisu prihvatile Sporazum. To je jedan nevjerovatan razvoj događaja koji se više ne

može zaustaviti.     Zorica Ilić (DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku