hamburger-icon

Kliker.info

Christian-Schwarz-Schilling Vrijeme je za novi Ustav Bosne i Hercegovine!

Christian-Schwarz-Schilling Vrijeme je za novi Ustav Bosne i Hercegovine!

19 Septembra
16:00 2020

Bosna i Hercegovina trebala bi se pridružiti inicijativi „mini -Šengen“, kazao je za „Dnevni avaz“ bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian-Schwarz-Schilling).

Riječ je o inicijativi koja je aktuelizirana sporazumom Srbije i Kosova koji je nedavno potpisan u Vašingtonu. Ovaj vid regionalnog ekonomskog povezivanja bio je jedna od tačaka dnevnog reda na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH, ali je odluka o pristupanju odbijena te je zatraženo mišljenje Vijeća ministara BiH.

Konkretne stvari

– Ovo su konkretne stvari za građane. Jer za građane je ovo najvažnije. Zapadni Balkan se mora ekonomski razvijati, a ovo je jedna dobra ideja od koje bi građani imali koristi – kazao je Švarc-Šiling. 

On je kritizirao političare što se, umjesto ovakvim pozitivnim pričama, bave samo nacionalističkim temama, od kojih građani nemaju nikakve koristi.

Generalno govoreći, kazao je da ovo „nisu dobra vremena“. Bosni i Hercegovini je, smatra, potrebna promjena Ustava da bi ona bila funkcionalnija.  

– Vrijeme je za novi Ustav BiH jer postoje greške u postojećem. Ustav mora biti jedan, a to sada nije slučaj, jer imamo Federaciju, pa Republiku Srpsku. Izmjene Ustava su neophodne kao trajno rješenje – istaknuo je naš sagovornik. 

Istakao je da je u BiH danas, nažalost, demokratija manje važna nego etnička mišljenja. U Bosni i Hercegovini su, kako kaže, tri etničke grupe koje se sve vrijeme bore jedne protiv drugih, tako da se demokratija ne može razvijati. 

Jedna od stvari koje su zabrinjavajuće u regionu je ruski utjecaj koji je, kako smatra, veoma snažan. Rusi su došli ovdje i neće otići, smatra on.

– Oni preuzimaju više utjecaja nego što je dobro za Balkan. Njihov cilj je isti kao što je bio i uvijek u historiji. Oni žele ekspanziju na Balkanu i Evropi. Ovo nije ništa novo – smatra Švarc-Šiling.  

Snažniji koraci

Ipak, dodao je da utjecaj EU na Balkanu ne slabi niti smije oslabiti.  

– Vidimo da dolazimo u opasnost ako ne poduzmemo vlastite korake da budemo zajedno s Balkanom i BiH. Veoma je važno da nova Evropska komisija poduzima snažnije korake, nadam se da će raditi sve više. Kao što vidite, naša kancelarka je vrlo snažna i pratit će šta se dešava na Balkanu, a naročito u BiH – naglašava iskusni političar.

Đukanović pouzdan čovjek

Švarc-Šiling ističe da je zabrinjavajuće i opasno to što je došlo do preokreta u Crnoj Gori, gdje opozicija planira formirati novu vlast nakon izbora. Ističe da s dugogodišnjim crnogorskim liderom Milom Đukanovićem ima dobro iskustvo.  

– O Đukanoviću možete reći šta želite, ali je bio pouzdan čovjek. Imam dobro ranije iskustvo iz Crne Gore – zaključio je on.

Sporazum Srbije i Kosova

Govoreći o regionalnim pitanjima, on je naglasio da je dobro što je došlo do nedavnog sporazuma Srbije i Kosova uz američko posredovanje.  

– Dobro je imati takav sporazum. No, način na koji su SAD ušle u to je loš, jer nisu konsultirale međunarodnu zajednicu u Evropi. To nije dobar osjećaj. Sada SAD rade ono što hoće – naglasio je.

G.Mrkić (Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nusret
    Nusret 26 Septembra, 12:15

    ustav mora de se menja i naroodi moraju da se odvoje da bi ljudi imali svoje nezavisne bezbednosne teritorije , ekonomske strukture i zastitili narod . Ali , prvo ce carsijski kriminalci , anomalija izmetbegovic i mali pacov nacista dino merlin u zatvor zbog organiziranja kriminala ,agresije i ubistva vlastitog narod u Srebrenici .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku