hamburger-icon

Kliker.info

Chomsky ponovo ljuti Washington : Amerika i NATO vode nas u nuklearni rat (VIDEO)

Chomsky ponovo ljuti Washington : Amerika i NATO vode nas u nuklearni rat (VIDEO)

09 Novembra
09:27 2014
Noam3Američki filozof Noam Chomsky smatra da proširenje NATO-a i američka težnja za hegemonijom mogu izazvati nuklearni rat.- Novi NATO koji je nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza zapravo je američki vođena sila za intervenciju s potpuno drugačijim zadaćama u odnosu na one originalne, kazao je Chomsky za Russia Today.Mogli bismo se zapravo i zapitati zašto je NATO uopće nastavio postojati nakon Hladnog rata, prisnažio je Chomsky.

– Službeno opravdanje za NATO bila je njegova uloga u obrani Zapadne Europe od Rusije koja je mogla napasti Zapad, kaže Chomsky.

Kada ruske prijetnje početkom 90-ih više nije bilo, moglo se očekivati raspuštanje saveza, no dogodilo se suprotno. NATO se proširio prema ruskim granicama suprotno svim sporazumima, dodaje.
–  Misija NATO-a se promijenila. Službena misija NATO-a postala je kontrola globalnog energetskog sustava, naftovoda. To znači, kontrola svijeta, jasan je Chomsky.

U najgorem scenariju, trenutne međunarodne nestabilnosti, posebno tenzije između SAD-a i Rusije, mogu rezultirati nuklearnim ratom u kojem sve strane mogu biti eliminirane.

– Bili smo već u takvim situacijama ranije, dramatično blizu. Moglo bi se dogoditi ponovno, ali neplanirano, slučajnim interakcijama koje se događaju, kaže Chomsky.

Sa svojim nastojanjima da izolira Rusiju kroz konfrontacije i sankcije, Zapad gura Moskvu prema Istoku, prema bližim vezama s Kinom.

– Trenutne zapadne politike guraju Rusiju u bliži odnos s Kinom i njezinim sustavom. U toj interakciji Rusija je slabiji partner i čini ustupke, ali SAD otvoreno kreira sustav moći koji bi zapravo mogao dovesti do značajnog smanjenja američke globalne dominacije, upozorava Chomsky.

Osvrnuo se i na situaciju na Bliskom istoku. Tvrdi da je američka politika, uključivši i intervenciju u Iraku, stvorila okolnosti u kojima je nastala Islamska država. Kritizira i sadašnju američku koaliciju protiv Islamske države jasno rekavši da je akcija trebala ići kroz Vijeće sigurnosti. To se lako moglo izvesti pa bi u takvoj akciji mogle sudjelovati i Sjedinjene države i Iran. Vjerojatno bi Islamska država ubrzo bila slomljena u tom scenariju, zaključuje Chomsky.

(Kliker.info-Seebiz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku