hamburger-icon

Kliker.info

Charles English : Lideri moraju da podrže Dayton u svim aspektima

Charles English : Lideri moraju da podrže Dayton u svim aspektima

06 Juna
05:20 2009

Charles English , ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u intervjuu za "Nezavisne" kaže da SAD podržavaju transformaciju OHR-a na način kakav će podržati zemlje članice PIC-a, ali da je za to potrebno ispunjenje određenih uslova. On ističe da je zabrinut zbog nedavnih zaključaka koje je usvojila Narodna skupština RS, a koji se tiču prenosa nadležnosti s entiteta na državu, te smatra da treba spriječiti širenje dezinformacija kako bi se u BiH stvorila atmosfera koja bi vodila kompromisu i konsenzusu. Očekuje, ipak, da će se politička situacija u BiH popraviti.

NN: Da li je posjeta potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena Sarajevu najava da će Amerika početi sa značajnijim angažovanjem u BiH?

ENGLISH:Sama činjenica da je potpredsjednik Biden posjetio Bosnu i Hercegovinu, i to u prva četiri mjeseca mandata, svakako je pokazatelj da administracija SAD ima veoma jak interes za BiH. Činjenica je da  Biden poznaje ovu regiju veoma dobro i da ima lični interes u ovoj regiji. Biden je utjelovljenje interesa američke administracije u ovoj regiji. On je veoma predan nastojanjima BiH da postane dio Evrope, mirne, slobodne i prosperitetne Evrope.

NN: Čini se da su političari u BiH različito protumačili Bidenove poruke i da je svako izvukao ono što njemu odgovara. Da li su, po Vašem mišljenju, dobro razumjeli ono što je Biden želio da im poruči?

ENGLISH:To mene svakako ne iznenađuje, a znam da ne iznenađuje ni Vas. Međutim, na kraju krajeva, mislim da su oni svi čuli iste poruke i to čak i one dijelove poruka koje su oni u svojim javnim nastupima gledali da zanemare. Joe Biden je veoma jasno poručio svim liderima u BiH da je nama dosta retorike maksimalističkih zahtjeva i apsolutizma u nastupima bh. političara, koji su koncentrisani na usko etničke interese.

NN: Tokom svoje posjete potpredsjednik Biden je rekao da SAD podržavaju put BiH u EU. Da li su SAD za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR)?

ENGLISH: SAD su od početka govorile da mi podržavamo transformaciju OHR-a na način koji podrže zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. PIC je objavio da ćemo svi mi dati podršku ovoj vrsti transformacije OHR-a onoga trenutka kada određeni uslovi budu ispujeni. Mi smo postavili pet veoma jasnih ciljeva i dva veoma jasna uslova, čije bi ispunjavanje omogućilo ovu transformaciju. Ali, mi nismo samo postavili te uslove i ciljeve i onda se povukli, mi smo se odmah angažovali da na neki način kao posrednici pomognemo političkim liderima da nađu kompromis u pogledu ispunjavanja tih ciljeva i uslova i to brzo. I, prema tome, niko ne može optužiti međunarodnu zajednicu, a posebno SAD, da smo mi usporili proces transformacije, jer smo mi bili mnogo aktivni. Mi smo bili aktivniji od mnogih političkih lidera u nastojanju da pronađemo načine kako bi ti uslovi i ciljevi bili ispunjeni. Prema tome, ako objektivno pogledate, morate zaključiti da niko nije dao veću podršku transformaciji od SAD. Mi to dokazujemo svakodnevno.

NN: Da li očekujete stabilizaciju situacije u BiH, pošto je negativna i nacionalistička retorika počela da jenjava?

ENGLISH:Ja se svakako nadam i očekujem da će se politička situacija u BiH popraviti, i to tako što će biti omogućeno da u BiH budu sprovedene reforme koje su potrebne kako bi se ona približila Evropskoj uniji i NATO savezu. Ali, bojim se da su i dalje na djelu duboki nesporazumi. Mislim da bi trebalo razjasniti te nesporazume i krenuti naprijed. Posebno sam zabrinut zbog nedavnih zaključaka koje je usvojila Narodna skupština RS, a koji se tiču prenosa nadležnosti s entiteta na državu. U tim zaključcima govori se o nekih 68 nadležnosti koje su prenesene s entiteta na državu. To je netačna izjava po dva pitanja. Prije svega, broj 68, koji se spominje u zaključcima, je netačan, s obzirom na to da se na nekoliko načina spominju nadležnosti koje su prije toga već spomenute, tako da se u suštini radi o manje od 20 nadležnosti. Isto tako, u jednom velikom dijelu govori se o nelegalno prenesenim nadležnostima, a zapravo se radi o nadležnostima iz Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, to jest Ustava BiH, o nadležnostima koje po tom ustavu pripadaju državi. Prema tome, ja sam ozbiljno zabrinut zbog toga što se građani u RS pogrešno navode da misle da je država oduzela ove nadležnosti entitetima, a zapravo se radi o nadležnostima koje je država dobila Dejtonskim sporazumom. I kada date pogrešnu informaciju ljudima, to stvara tjeskobu i jedno duboko nerazumijevanje u vezi s pitanjem čija je premisa već u osnovi netačna. I ovako krivo predstavljeni navodi kreiraju nerazumijevanje između entiteta i između tri konstitutivna naroda i stvaraju probleme tamo gdje ih ne bi bilo, s obzirom na to da su oni nastali na pogrešnoj premisi. Prema tome, nije samo da treba da potisnemo u stranu tu negativnu retoriku nego moramo jednostavno spriječiti širenje dezinformacija ili pogrešnih informacija kako bismo stvorili jednu atmosferu u BiH koja bi vodila kompromisu i konsenzusu.

NN: Razgovarali ste u Banjaluci s političarima o pismu Valentina Incka Narodnoj skupštini RS da budu poništeni zaključci o prenosu nadležnosti? Šta su Vam oni rekli i da li mislite da može biti nekih posljedica po političare u RS?

ENGLISH:Prije svega, moj plan i svrha mog putovanja u Banjaluku bila je da s političkim liderima razgovaram o mnogo širem spektru pitanja i to u sklopu mojih redovnih konsultacija koje imam s političkim liderima u cijeloj BiH. Ali, ovo pitanje je sada postalo centralno. Prvo da jasno kažem da ja nisam došao danas u posjetu kao predstavnik šire međunarodne zajednice, nego da sam ja danas u posjeti u svojstvu predstavnika SAD. Međutim, ja sam iskoristio priliku da u razgovoru s političkim liderima pojasnim konkretne razloge zabrinutosti koju su proizveli zaključci u Narodnoj skupštini RS i da iznesem stav koji imaju SAD u vezi s tim pitanjem, a za koji smatram da je sličan stavu koji ima međunarodna zajednica. Zaključci NS RS daju obavezu političkim liderima u RS da preduzmu aktivnosti koje mi smatramo izrazito antidejtonskim. Ja sam sa svojim sagovornicima želio da osiguram da oni u potpunosti razumiju našu poziciju i razloge našeg reagovanja. Želio sam da svi razumiju naš stav i da razumiju osnove koje su izgradile takav stav. Svrha je bila da otklonimo svaki element nerazumijevanja i da osiguramo da svaka strana sasvim dobro razumije o čemu se radi.

NN: Da li su razumjeli?

ENGLISH:Ja zaista vjerujem da je nakon razgovora, i jedna i druga strana mnogo bolje razumjela stavove i jednih i drugih.

NN: Nadate li se da će to dovesti do rješenja?

ENGLISH:Svakako se nadam da hoće.

NN: Većina Srba u BiH je za Dejtonski sporazum, većina Bošnjaka i Hrvata nije. S obzirom na to da je SAD tvorac ovog sporazuma, možete li mi reći na koji način je ovo stanje moguće prevazići?

ENGLISH:Mislim da svaki političar u BiH podržava onaj aspekt Dejtonskog sporazuma koji promoviše njegov stav. Naš cilj je da učinimo da svi politički lideri u BiH podržavaju Dejtonski sporazum u svim njegovim aspektima. Prema tome, ne mogu se složiti s Vašom pretpostavkom da u BiH određeni političari podržavaju Dejtonski sporazum, dok ga drugi ne podržavaju. Mislim da svi političari u BiH podržavaju samo one aspekte Dejtonskog sporazuma koji odgovaraju njihovoj političkoj platformi.

NN: Kako postići da se oni slože?

EGLISH:Mislim da svi politički lideri u BiH treba da shvate da BiH, koja će postati dio Evropske unije, može biti samo ona u kojoj se poštuju svi aspekti Dejtonskog sporazuma. Veoma mi je drago da sam dobio ovu priliku da se mogu obratiti direktno građanima BiH i, zapravo, pozvati ih da svoje političke lidere drže odgovornim te da od njih traže odgovornost za način na koji vode BiH u budućnost. Jedini način na koji to mogu da urade jeste da podrže i poštuju Dejton.

NN: Američki Stejt department je u svom izvještaju o borbi protiv terorizma, od 30. aprila 2009. godine, naveo da je Republika Srpska usporila napore za poboljšanje operativnih sposobnosti u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma, potkopavanjem institucija na državnom nivou. Na osnovu čijih informacija su zvaničnici Stejt departmenta formirali ovakvo mišljenje?

ENGLISH: To je očigledno svuda u BiH. Prema tome, infromacija dolazi iz izvještaja koje Ambasada SAD šalje Stejt departmentu u vezi sa situacijom ovdje. Mi vidimo da se iz RS preduzimaju aktivnosti nesrazmjernog obima kako bi bili dovedeno u pitanje postojanje institucija na državnom nivou i onemogućilo njihovo pravilno funkcionisanje. Dovođenjem u pitanje postojanja tih institucija, zatim ograničavanjem njihovog finansiranja putem budžeta, te nepopunjavanjem određenih mjesta u tim institucijama kadrovima, a ovo se posebno odnosi na institucije za sprovođenje zakona, potkopava se samo funkcionisanje i rad tih institucija. Znači, napori BiH da se bori protiv terorizma potkopavaju se činjenicom da se dovodi u pitanje postojanje određenih institucija, da se tim institucijama ne daju dovoljna finansijska sredstva, da se ne popunjavaju kadrovima. To, uglavnom, dovodi do toga da te institucije ne mogu na efikasan način da se bore protiv terorizma.

NN: Želite li još nešto da poručite građanima BiH?

ENGLISH:Prije svega, cijenim priliku da s vama danas razgovaram. Ja želim da građani BiH, građani RS, građani Banjaluke, znaju da SAD podržavaju nastojanja BiH da ima evropsku budućnost. Mi u Ambasadi SAD, kao predstavnici SAD, činimo sve što je u našoj moći da vam pomognemo da nađete kompromis i konsenzus u vezi s pitanjem reformi koje su neophodne da budu usvojene i sprovedene na putu BiH ka Evropi. Želimo da znate da imate našu punu podršku u tim nastojanjima. Želimo da znate da mi svu svoju energiju ulažemo u pomoć pri pronalasku kompromisa na ovom putu. I volio bih da od svojih političkih lidera tražite da bar u toj istoj mjeri pokažu svoju opredijeljenost i posvećenost, te da ulože istu energiju.

Potrebna šira podrška prudskom procesu

NN: Da li su stečeni uslovi za nastavak prudskog procesa, s obzirom na to da je završen kongres SDA?

ENGLISH:Mislim da nastavak Prudskog procesa i njegovo proširenje na druge političke lidere zavisi od političke volje. Svakako se nadam i očekujem da ta politička volja postoji. Ali moje iskustvo mi govori da ništa ne traje tako kratko kao politička dobra volja u BiH.

NN: Da li mislite da će trojica lidera moći uspješno da završe tu priču vezanu za prudski sporazum ili je za njegov uspjeh potreban širi politički dogovor?

ENGLISH:Mislim da će u jednoj fazi to zaista zahtijevati proširenje, jer je potrebna šira podrška prudskom procesu, a i zato što će na kraju krajeva ustavna reforma biti dio toga.

Ustav mora da omogući efikasno funkcionisanje BiH

NN: Da li mislite da Ustav treba mijenjati kroz paket ili kroz amandmane?

ENGLISH:To potpuno ostaje na rukovodstvu BiH. Ali na kraju, BiH mora da ima ustav koji omogućava svim njenim građanima ispunjenje političkih i ljudskih prava, ustav koji omogućava BiH da funkcioniše kao efikasna i efektivna država i, naravno, ustav koji će omogućiti BiH da ima jednu platformu koja će liderima i institucijama BiH omogućiti da na istom nivou razgovaraju s partnerima u Evropskoj uniji i NATO-u. Ustav mora da vodi računa o istoriji BiH. Taj ustav, takođe, mora da uvaži činjenicu da odnosi među različitim narodima u BiH zahtijevaju određen sistem rukovođenja koji će obezbijediti provjere i potvrde na različitim nivoima ili branašama vlasti kako interes nijednog naroda ne bi bio ugrožen. Taj sistem provjere balansa i potvrde, kakav postoji u SAD, ne smije da se koristi kao sistem za opstrukciju, on mora da bude usmjeren i korišten za zaštitu  prava naroda BiH.    Borjana Radmanović-Petrović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku