hamburger-icon

Kliker.info

Četnički vojvoda optužen za genocid : Uhapšen Jovan Tintor, bivši savjetnik Radovana Karadžića

Četnički vojvoda optužen za genocid : Uhapšen Jovan Tintor, bivši savjetnik Radovana Karadžića

08 Februara
20:21 2016

tintara2Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u ponedjeljak na graničnom prelazu Rača, između Bosne i Hercegovine i Srbije, uhapsili državljanina Srbije inicijala J. T. (65), kojeg Kantonalni sud Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantonaa  Sarajevo  i federalni MUP traže zbog krivičnog djela genocid , uništavanje kulturnih i historijskih spomenika, izjavio je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Radiša Samardžija.

Srna saznaje da je riječ o Jovanu Tintoru, bivšem savjetniku bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ratne zločine.

Upotreba fizičke snage i vezivanje

Samardžija je pojasnio da je uhapšeni kontroliran na graničnom prelazu Rača pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, dok se nalazilo u pratnji advokata.

“U jednom momentu J. T. se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu”, rekao je Samardžija.

Tintor je optužen da je 2012. godine sa dva hica iz pištolja ubio Branka Petrovića i pobjegao sa mjesta ubistva, prenijeli su tada mediji iz Srbije.Ubistvo se dogodilo ispred kioska brze hrane u Banji Vrujci, nakon svađe. Tintor je u bijegu, a policija je njegov džip našla u okolini Čačka.Apelacioni sud u Beogradu je 2015. potvrdio presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog tog ubistva.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku