hamburger-icon

Kliker.info

Webometrics istražio : Četiri univerziteta sa Balkana među 1.000 najboljih

Webometrics istražio : Četiri univerziteta sa Balkana među 1.000 najboljih

08 Augusta
14:11 2016

oxfordPrema najnovijem istraživanju javnog istraživačkog centra Webometrics iz Španije, među 1.000 najboljih univerziteta u svijetu se nalaze četiri univerziteta iz zemalja sa područja Balkana.

Prema rang listi Webometricsa, koji djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), najbolje rangirani univerzitet iz zemalja regiona je Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi na 286. mjestu.

Od zemalja regiona, nakon slovenskog univerziteta slijedi Univerzitet u Zagrebu koji zauzima 479. mjesto ove prestižne rang liste najboljih univerziteta u svijetu, te Univerzitet u Beogradu na 536. mjestu i Univerzitet u Novom Sadu koji se nalazi na 886. poziciji.

Osim ova četiri univerziteta među 1.000 najboljih u svijetu ne nalazi se nijedan univerzitet iz zemalja regiona.

Prema listi Webometricsa, najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1.820. mjestu, a slijede ga Univerzitet u Tuzli na 3.186 mjestu i Internacionalni univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 3.463 mjestu.

– Harvard najbolji univerzitet u svijetu –

Najbolji univerzitet u svijetu je Harvard, a prate ga Institut za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), Stanford, Univerzitet u Californiji-Berkeley, Univerzitet u Michiganu, Univerzitet Cornell, Univerzitet u Washingtonu, Univerzitet Columbia-New York, Univerzitet u Pennsylvaniji i Oxford.

Među 20 najboljih univerziteta u svijetu čak njih 17 su američke visokoškolske ustanove, a ostala tri se nalaze u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Među 100 najboljih univerziteta u svijetu nalaze se još univerziteti iz Kine, Švicarske, Brazila, Japana, Tajvana, Holandije, Singapura, Australije, Južne Koreje, Njemačke, Meksika, Norveške, Finske, Belgije, Danske, Hong Konga i Italije.

Lista najboljih univerziteta u istraživanju centra Webometrics kreira se na osnovu kriterija kao što su geografska veličina univerziteta, prisutnost univerziteta u akademskom svijetu, objavljeni naučni radovi i broj akademskih radnika unutar univerziteta.

Vijeće za naučna istraživanja (CSIC) se sastoji od 126 istraživačkih centara i instituta koji djeluju širom Španije. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 26 hiljada univerziteta u svijetu.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku