hamburger-icon

Kliker.info

CERN: Pokrenut hardonski sudarač čestica nakon dvije godine

CERN: Pokrenut hardonski sudarač čestica nakon dvije godine

06 Aprila
04:20 2015

CERN1Veliki hadronski sudarač (LHC), koji se nalazi u CERN-u u Švicarskoj, ponovo je pokrenut nakon što su ga naučnici ugasili 2013. kako bi radili na njegovom poboljšanju. Snopovi čestica u kružnom tunelu dugom 27 kilometara trenutno putuju u oba smjera unutar paralelnih cijevi, a njihovo sudaranje moglo bi početi tek za mjesec dana. Sada se čestice mogu sudarati dvostruko jačom energijom nego ranije.

Trenutno se protoni lansiraju relativno niskom energijom, ali ono bi se idućih nekoliko mjeseci trebala povećati do 13 teraelektronvolta, što je dvostruko veća energija nego kada je LHC prvi put pokrenut.

Odlično je vidjeti da sve ide dobro nakon dvije godine i nakon toliko rada na LHC-u. Oduševljen sam, kao i svi ostali naučnici u CERN-u“, rekao je prilikom pokretanja generalni direktor CERN-a Rolf Heuer.

Higgsov bozon, koji je popularno nazvan “Božja čestica”, otkriven je 2012. godine, a istraživači najavljuju da bi u novoj fazi eksperimenata u sudaraču mogle biti otkrivene i druge vrste sličnih, dosad nepoznatih čestica.

Naučnici bi mogli doći do spoznaje i u vezi nekih novih dimenzija stvarnosti ili možda steći uvid u to što je zapravo i od kojih se čestica sastoji tajnovita i nevidljiva tamna materija od koje se sastoji pet šestina svemira.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku