hamburger-icon

Kliker.info

Centar za mir Mostar : Sačuvaćemo sjećanje na dragi i plemeniti lik našeg profesora i Mimara mira (Video)

Centar za mir Mostar : Sačuvaćemo sjećanje na dragi i plemeniti lik našeg profesora i Mimara mira (Video)

29 Januara
16:00 2019

Ugledni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zdravko Grebo preminuo je jutros u 72. godini života. Kako navode Vijesti ovim povodom oglasio se i Centar za mir i multitetničku saradnju iz Mostara koji je profesoru Grebi 2015. godine dodijelio priznanje “Mimar mira“.

Saopćenje Centra za mir povodom smrti profesora Grebe prenosimo u nastavku:
 
– Sa iskrenim žaljenjem i velikom tugom, dubokim poštovanjem, odanosti i zahvalnosti, suočeni smo sa fizičkom odlaskom dragog i iskrenog prijatelja, našeg Mostarca i Mimara mira, Zdravka Grebe.
 
Ugledni i omiljeni profesor, doktor nauka sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, napustio nas je u 72. godini života, nakon duge i bogate profesorske karijere uz koju se javnosti predstavljao ne samo kao briljantan pravni stručnjak visokog kalibra, nego još i više kao vrlo prepoznatljiv i utjecajan intelektualac širokih pogleda i rezona koji su neporecivo korespondirali sa općeprihvaćenim, ljudskim i civilizacijskim pogledima i standardima življenja. 
 
Zbog toga je bio iskreno omiljen ne samo na sarajevskom Univerzitetu, gdje je predavao duže od 40 godina, nego i u svom Mostaru, a jednako snažno i dobrodošlo, raširenih ruku, i u širokom regionalnom i evropskom društvu uglednih pojedinaca koji su svojim jasnim, nepokolebljivim i čvrstim stavom i angažmanom bili ubjedljivi bajraktari i predvodnici jasne, čiste i zdrave proevropske misli i djelovanja.
 
Pamtićemo ga i po njegovoj nepokolebljivoj borbi i doprinosu ozdravljenju Grada Mostara kojeg je volio neizmjerno.
 
Profesor Zdravko Grebo dobitnik je, između ostalih, nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije (1994.godine). Iste godine dobitnik je Ruzveltove medalje, a godinu ranije odlikovan je ordenom Francuske legije časti. Dobio je i brojna druga domaća i međunarodna priznanja, ali je bio posebno obradovan i dirnut priznanjem Mimar Mira, koje mu je, u ljeto 2015.godine, na posebnoj svečanosti pod nazivom „Mostar ne zaboravlja prijatelje“, u ambijentu kraj Starog mosta, dodijelio Centar za multietničku saradnju Mostara.
 
Dirnut i obradovan, priznanje je primio iz ruku direktora Centra za mir i nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, Safeta Oručevića, rekavši doslovce sljedeće:
 
“Nagrada “Mimar mira“ znači mi puno. Dobio sam ja puno nagrada, i svjetskih i evropskih, dobio sam i 6. aprilsku nagradu Grada Sarajeva, ali je ovo prvo priznanje mog rodnog grada, Mostara. Nije važno šta i koliko sam ja uradio za svoj Grad, i da li sam uopšte nešto važno uradio. Ali, vjerujte mi, gdje god da sam bio, ja jesam – Mostarac! I zato mi je od svih tih brojnih nagrada koje sam do sada dobio, bez patetike i ulagivanja, ovo uistinu jeste najznačajnija nagrada koju sam dobio…“ 
 
Profesor Zdravko Grebo je visoko cijenio aktivnosti Centra za mir , što je i naša trajna obaveza da zauvijek sačuvamo sjećanje na njegov dragi i plemeniti lik.

(Vijesti.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku