hamburger-icon

Kliker.info

Čelnici NATO-a bez dileme : Bombardovanje Jugoslavije bilo legitimno i neophodno

Čelnici NATO-a bez dileme : Bombardovanje Jugoslavije bilo legitimno i neophodno

10 Juna
14:50 2019

Istorija je pokazala da je bombradovanje SRJ 1999. godine bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, a izbjeglice su mogle da se vrate kući, dok je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbjedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga”, rekao je Stoltenberg za beogradski list Politika.

On je ponovio i ono što je rekao tokom posjete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, “ta kampanja nikada nije bila usmjerena protiv srpskog naroda”.

“Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe”, istakao je Stoltenberg.

Partnerstvo Srbije i NATO-a korisno za širi region

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno i za NATO i za Srbiju i za širi region.               

Stoltenberg je naglasio da NATO cijeni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

“U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo s NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO”, istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse konstatovao je i da se svijet suočava s najnepredvidljivijom bezbjednosnom situacijom posljednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

U međuvremenu, portparol NATO-a u vrijeme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine Jamie Shea rekao je za RTK2 da kampanju alijanse i dalje vidi kao legitimnu i opravdanu.

Shea: NATO je imao podršku

On smatra da NATO nije imao drugog izbora osim upotrebe sile, pošto je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik SRJ,  odbio mirovni sporazum iz Rambujea.

Shea je iznio ocjenu da je Milošević u Srbiji vodio “brutalnu kampanju” protiv naroda na Kosovu, čineći, kako je rekao, brojne povrede ljudskih prava.

On tvrdi da je NATO za svoj postupak imao podršku javnosti, parlamenata i široke međunarodne zajednice jer, kako je naveo, niko nije želio da se ponovi ono što se desilo u Bosni od 1992. do 1995. godine kada je međunarodna zajednica bila veoma spora u preduzimanju odlučujućih koraka.

Shea je ocijenio da je moguće postizanje sveobuhvatnog sporazuma između “Srbije i Kosova kao dvije nezavisne zemlje”.

On je dodao da je neophodan stalni angažman SAD i EU da prinude Prištinu i Beograd da postignu sporazum.

“Dvadeseta godišnjica od završetka rata treba da bude mogućnost da se gleda u budućnost, a ne u prošlost. Jasno je da je iznad svega potreban sporazum Prištine i Beograda koji obavezno treba da obuhvati priznanje Kosova kao nezavisne zemlje”, rekao Shea.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku