hamburger-icon

Kliker.info

Čelnici 28 država odlučili : Dvije žene na čelu ključnih institucija Evropske unije

Čelnici 28 država odlučili : Dvije žene na čelu ključnih institucija Evropske unije

03 Jula
07:24 2019

Čelnici 28 država članica Evropske unije  postigli su dogovor o novom vodstvu evropskih institucija, prenose agencije.

Za novu predsjednicu Evropske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Evropskog vijeća Belgijanac Charles Michel, za predsjednicu Evropske centralne banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španac Josep Borrell, objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Predloženu predsjednicu Evropske komisije treba još potvrditi Evropski parlament koji će o tome glasati na svojoj sljedećoj plenarnoj sjednici od 15. do 18. jula.

Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Evropskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket.

Predsjednik Evropskog vijeća je izabran i Michel će preuzeti dužnost 1. decembra, a Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u novembru kada istekne mandat Mariju Draghiju.

Dužina mandata

Predsjednik Evropskog vijeća bira se na period od 1. decembra 2019. do 31. maja 2022. godine, a njegov mandat od dvije i po godine može jednom biti obnovljen.

Evropsko vijeće navodi kako smatra Borrella odgovarajućim kandidatom za visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, ali je za njegovo zvanično imenovanje neophodna saglasnost izabranog predsjednika Komisije.

Izbor predsjednika EK, šefa diplomatije i drugih članova Komisije treba odobriti EP na glasanju prije njihovog zvaničnog imenovanja u Evropskom vijeću. Njihov mandat traje pet godina, od završetka mandata aktuelnog sastava EK do 31. oktobra 2024. godine.

Mandat predsjednika Evropske centralne banke, za kojeg je predložena Lagarde, traje osam godina i ne može se obnoviti. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku