hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući presudu po optužnici za genocid : Ratko Mladić traži odgodu izricanja presude

Čekajući presudu po optužnici za genocid : Ratko Mladić traži odgodu izricanja presude

01 Novembra
14:01 2017

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da odgodi izricanje presude, koja je zakazana za 22. novembar, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih ljekara.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da presuda bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a bude odgođena i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopšte zdravstveno sposoban za suđenje, objavo je BIRN, prenosi NAP.

Branioci su zatražili da Mladića pregledaju srbijanski ljekari – neurolog i kardiolog – u sedmici koja počinje 13. novembra, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

“Medicinski nalazi pokazuju ozbiljnu opasnost oboljenja koja bi onemogućila Mladićevu sposobnost da učestvuje u postupku, odnosno da učešće u postupku dalje narušava njegovo zdravlje, do te mjere da se rizikuje i smrt”, stoji u podnesku.

Odbrana u podnesku ponavlja da Tribunalov sekretarijat i pritvorska jedinica “odbijaju da sarađuju” te da im dostave svu medicinsku dokumentaciju.

Sekretarijat Tribunala saopštio je prošlog mjesec da je, nasuprot tvrdnjama Odbrane, optuženom dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Mladićevi advokati su naveli da je ovo “neistina”.

Odbrana je nedavno tražila da Mladić bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Haagu liječen na neadekvatan način. Sudsko vijeće je taj zahtjev odbilo, zaključujući da je Mladić u Haagu liječen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uvjerenje sudija da nije sigurno da bi se Mladić vratio s privremene slobode, uprkos garancijama ruskih vlasti, budući da je do hapšenja 16 godina bio u bjekstvu.

Branioci su nagovijestili da će zatražiti da Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju, budući su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za privremeno oslobađanje.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011. godine, preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu “Bronovo” na ispitivanja i lakše intervencije. U junu 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Po Odbrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a usljed rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje.

Mladić u pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje je počelo 2012. godine, a presuda je zakazana za 22. novembar ove godine.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku