hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući oktobar : Sindrom “Sanader” u Hrvatskoj i Vučić u Srbiji determiniraju i izbornu kampanju u BiH

Čekajući oktobar : Sindrom “Sanader” u Hrvatskoj i Vučić u Srbiji determiniraju i izbornu kampanju u BiH

24 Marta
05:32 2014

kampanja21Iako do parlamentarnih izbora u BiH ima više od pola godine, već se polako profiliraju ključne teme i taktike najjačih političkih stranaka koje će koristiti u izbornoj kampanji. Već sada se može ustvrditi kako će dominirati dvije ključne oblasti. Jedna je tzv. nacionalna ugroženost i tu će temu maksimalno koristiti nacionalne stranke, osobito HDZ BiH koji će i dalje forsirati oprobanu i učinkovitu tezu o ugroženosti i majorizaciji Hrvata te SDA s tim što će najjača bošnjačka narodnjačka stranka u fokus staviti i ekskluzivnu brigu za očuvanje suvereniteta države BiH, osobito nakon zbivanja u Ukrajini i izjava Milorada Dodika kako će se RS jednoga dana na referendumu izjasniti o odcjepljenju od BiH, a nakon toga i definitivno odvojiti.

Korupcija

Druga je oblast borba protiv organiziranoga kriminala i korupcije u državi i entitetima. Tu će taktiku mobiliziranja biračkoga tijela do iznemoglosti koristiti SBB Fahrudina Radončića i oporbene stranke u RS-u. Radončićev SBB je objektivno na tom političkom kursu još od uhićenja Ive Sanadera u Hrvatskoj i drugih tamošnjih dužnosnika upletenih u teški kriminal, a ovih dana je i dodatno ohrabren nakon što je Aleksandar Vučić, budući premijer Srbije, uvjerljivo pobijedio na izborima upravo na priči o masovnim uhićenjima najvećih kriminalaca pa i onih iz političkoga života. U tom smislu Radončić će sigurno biti krajnje agresivan jer smatra da mu obećanja o obračunu s pljačkašima države sigurno donose vrlo dobar izborni rezultat. Jasno je da Radončić kalkulira kako je narodu dosta kriminala i korupcije i uvijek rado želi glasovati za vođu koji obećava obračun s tim zlom.Nije mali broj analitičara koji prepoznaju u bivšem ministru sigurnosti domaćega Vučića, makar u Federaciji. Također i oporba u RS-u već najavljuje primjenu slične taktike kao što je to nedavno uradio Aleksandar Vučić na izvanrednim izborima u susjednoj Srbiji.

Spoznali su kako se uzalud boriti za vlast istrošenim pričama o ugroženosti RS-a izvan entiteta, već treba odlučno ukazivati na siromaštvo, lošu privatizaciju, kriminal, korupciju, bogaćenje Milorada Dodika njegovih stranačkih suradnika i prijatelja izvan političkoga života. Naravno, zacrtane strategije međusobnoga razračunavanja u izbornoj kampanji su usmjerene na određene stranke, stranačke čelnike i grupacije koje su povezane s tim strankama. Tako će, primjerice, HDZ BiH pa nešto manje i ostale hrvatske stranke generalno optuživati političko Sarajevo, dakle sve bošnjačke stranke za unitarizam, ustavnu podređenost, blokadu provedbe slučaja ‘Sejdić i Finci’, neprovođenje odluke Ustavnoga suda BiH oko Mostara, majorizaciju i sl. Dakle uglavnom pitanja vezana uz nacionalne interese i pri tome će se silno truditi izbjeći bilo kakvu konfrontaciju s “prijateljima i uzorima” iz RS-a. S druge strane, SDA će orkestrirano napadati i SDP i SBB za masu štetnih sporazuma s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem koji su na štetu države.

Dvije fronte

Iako trenutačno Bakir Izetbegović, koji vodi SDA, nije u zategnutim odnosima sa Zlatkom Lagumdžijom, liderom SDP-a, u izbornoj kampanji će se razmjenjivati obostrano teške optužbe u borbi za glasače. Posebno će biti razarajući i za javnost izuzetno zanimljiv međusobni rat između SBB-a i SDA, zapravo personalno između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića. Da je Sulejman Tihić zdrav i da vodi SDA u kampanji, vjerojatno takve žestine ne bi bilo, čak bi možda postojala i neka vrsta “tihe patnje”, ali stanje je sada drukčije od kada stranku predvodi Izetbegović. “Bolje mu je da ne čačka”, već mu je zaprijetio Radončić.

U R-u je oporbeni blok svom silinom usmjeren izravno na Milorada Dodika jer ga smatra diktatorom i glavnim krivcem za bijedu i kriminal u RS-u pa tek onda i na njegov SNSD. Razgoropađeni Dodik već pokazuje kako će oporbu napadati za nacionalnu izdaju i podrivanje RS-a u sprezi s međunarodnom zajednicom. U svakom slučaju bit će jako zanimljivo i vrlo žestoko. Ulog je veliki, četiri godine vlasti. Sindrom “Sanader” iz Hrvatske i briljantna kampanja i uvjerljiva pobjeda Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka u Srbiji očigledno determiniraju izbornu kampanju u BiH ili bolje kazati polariziraju je na dvije fronte, manipulativna zaštita nacionalnih interesa i agresivna obećanja o postizbornom stampedu u lovu na okorjele kriminalce i pljačkaše u državi. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku