hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući odluku Ustavnog suda BiH : I entiteti moraju mijenjati svoje ustave!

Čekajući odluku Ustavnog suda BiH : I entiteti moraju mijenjati svoje ustave!

11 Januara
05:41 2013

Prošle su tri godine otkako je 22. decembra 2009. Europski sud za ljudska prava proglasio Ustav BiH diskriminirajućim i svojom presudom naložio bh. vlastima da ga promijene. Sud je ustanovio da su ustavnim odredbama diskriminirani oni koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, čime su automatski postali građani drugog reda i nisu ravnopravni. Presuda nikada nije provedena jer se vladajuće političke stranke ne mogu dogovoriti. Zbog toga Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala s EU-om ne može stupiti na snagu, što opet onemogućava našoj zemlju podnijeti aplikaciju za kandidatski status u Europskoj uniji.

Različita tumačenja

Prije mjesec i pol dana Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, uputio je zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi entitetskih ustava i Izbornog zakona BiH. On upozorava na odredbe koje se tiču izbora predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i Federacije BiH jer ne osiguravaju potpunu ravnopravnost i ljudske slobode svih građana BiH.
Pozivajući se na presudu “Sejdić-Finci” Europskog suda za ljudska prava, Komšić naglašava da je građanima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi zabranjeno kandidirati se i biti birani za predsjednike i potpredsjednike entiteta. Time je on s punim pravom i razlogom otišao korak dalje u borbi za ukidanje diskriminacije. Analogija je jasna – BiH će kad-tad morati promijeniti svoj Ustav u skladu s presudom suda iz Strasbourga pa nemoguće da na snazi ostane diskriminacija “ostalih” u entitetima.
Budući da se očekuje da se Ustavni sud BiH ovih dana oglasi o Komšićevom zahtjevu, pojačali su se politički pritisci na tu instituciju. Pred sami kraj prošlog mjeseca, Narodna skupština RS-a uputila je svoje mišljenje Ustavnom sudu BiH, a njezin predsjednik Igor Radojičić jučer je priopćio da je “odgovor stručno utemeljen i ako bude prihvaćen Komšićčev zahtjev, onda su nužne promjene Ustava”.
– Međutim, time bi Ustavni sud BiH srušio svoje odluke iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda. Odredbe sadašnjeg Ustava RS-a su izravna i isključiva posljedica odluka Ustavnog suda BiH iz 2000. o konstitutivnosti naroda, kaže Radojičić i naglašava da “nas međunarodna zajednica i Ustavni sud BiH vozaju u ukupnom ustavnom uređenju, ali vidjet ćemo kako će se ovaj spor završiti”.

Ostalo malo vremena

– Samo što je 23. novembra prošle godine službeno priopćeno da je član Predsjedništva BiH podnio zahtjev Ustavnom sudu, u RS je nastala “pobuna” i to je dočekano na nož. Odmah je pravni stručnjak Krstan Simić, bivši sudac Ustavnog suda BiH koji je smijenjen s te funkcije, kazao da je zahtjev neosnovan i da “nitko od domaćih i međunarodnih eksperata, uključujući i Venecijansku komisiju” nije do sada doveo u pitanje izbor predsjednika i potpredsjednika entiteta, a u domeni je entiteta i ili entitetskih ustava regulirati način njihovog izbora”. Skočio je i Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a i izaslanik Doma naroda Parlamenta BiH i poručio da Komšićev zahtjev nema ni ustavnu ni bilo koju drugu osnovu“.
– Na brojne te i slične druge kritike Komšić nije i ne odgovara – iz svojih ustavnih ovlasti nije izišao i čeka konačnu odluku Ustavnog suda BiH čiji je jedan od glavnih zadataka štititi ljudska prava i ravnopravnost građana. On je potpuno svjestan da je svojim obraćanjem Ustavnom sudu političkim strankama na vlasti, koje već više od tri godine ne ukidaju diskriminaciju “ostalih”, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, donio novu glavobolju blokirajući na izvjestan način njihovu eventualnu “kombinatoriku i matematiku” . Uostalom, i kada se iz Ustava BiH izbace diskriminirajuće odredbe, automatski će u istom svjetlu morati doći do promjena entitetskih ustava kako bi se uskladili s državnim, ali i Izbornog zakona BiH
– Pravni eksperti i političke stranke iz Federacije BiH za sada stoje po strani i ne komentiraju niti reagiraju na Komšićev zahtjev. Igor Radojičić je prije mjesec dana kazao da se presuda Europskog suda za ljudska prava odnosi samo na Predsjedništvo BiH “pa se ne mogu na osnovi nje pokretati drugi retroaktivni procesi”. Međutim, zanimljivo je da je on tada i priznao:
– Kod izbora predsjednika i potpredsjednika RS-a postoji problem i on je identificiran, a radi se o tome da građanima iz reda “ostalih” nije omogućeno da budu kandidati. Vjerojatno će se pred RS-om prije ili kasnije postaviti obveza da mijenja svoj Ustav kako bi svi građani imali isto pravo.
Za promjenu Ustava BiH, a time i Izbornog zakona BiH, nije ostalo još puno vremena. Ukoliko se diskriminirajuće odredbe ne izbace do općih izbora 2014., Europska unija i kompletna međunarodna zajednica neće priznati izborne rezultate.
M. Osmović(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku