hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući odlazak Trumpa i inauguraciju Bidena : Manji protesti održani ispred dobro čuvanih državnih skupština

Čekajući odlazak Trumpa i inauguraciju Bidena : Manji protesti održani ispred dobro čuvanih državnih skupština

18 Januara
05:43 2021

Male grupe demonstranata iz desničarskih grupa, od kojih su neki nosili oružje – okupile su se u nedjelju ispred dobro čuvanih državnih skupština širom zemlje, dok vojnici Nacionalne garde i policija nastoje da spriječe ponavljanje nasilja koje je 6. januara izbilo kod američkog Kongresa. Za sada nema izveštaja o sukobima policije i demonstranata.

Mjere bezbjednosti su pojačane proteklih dana nakon što je FBI upozorio na moguće proteste u Washingtonu , kao i ispred skupština svih 50 država, uoči inauguracije novoizabranog predsjednika  Bidena.

Male grupe od nekoliko desetina ljudi demonstrirale su u nekim državnim prijestonicama. Neki su rekli da podržavaju predsjednika Donalda Trumpa dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive pretjeranom miješanju vlade u živote građana.

Kako je dan proticao bez sukoba, osjećalo se olakšanje među američkim zvaničnicima, iako nisu bili spremni da se opuste. Snažno prisustvo policije možda je odvratilo demonstrante. Proteklih dana, neki ekstremisti su upozoravali jedni druge da ne upadnu u “zamku snaga reda.”

Zbog prijetnje da će se ekstremističke grupe okupiti ispred državnih skupština širom zemlje, pojedini guverneri su odlučili da uvedu snažne bezbjednosne mjere, manje od dvije sedmice  nakon  upada rulje u američki Capitol.

Ograde, zabarikadirani prozor i kordoni policije i pripadnika Nacionalne garde su potpuno promijenili izgled državnih skupština uoči demonstracija koje se očekuju u danima pred inauguraciju novog, demokratskog predsjednika.

Pojačane mjere bezbjednosti treba da zaštite sjedišta državnih vlada od nasilja kakvo se dogodilo u prijestonici Washingtonu  6. januara, kada su pristalice predsjednika Trumpa upale u zgradu Kongresa za vrijeme potvrde izbornih rezultata.

(Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku