hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući novu Trumpovu objavu : SAD mijenjaju politiku prema Kubi?

Čekajući novu Trumpovu objavu : SAD mijenjaju politiku prema Kubi?

11 Juna
16:39 2017

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da objavi novu politiku prema Kubi, koji će vjerovatno unazaditi neke od pokušaja bivšeg predsjednika Baracka Obame da normalizuje odnose sa tom zemljom, prenose zvaničnici iz administracije i drugi izvori.

Neimenovani zvaničnik rekao je da Trumpovi saradnici završavaju dokument o odnosima SAD  Kube i da će ga u narednim danima proslijediti predsjedniku i njegovim savjetnicima za bezbjednost. Navodno bi novi plan za Kubu trebalo da bude objavljen u petak u Miamiju, u kojem živi veliki broj kubanskih emigranata.

Očekuje se da Trump djelimično raskine sa politikom Obame – koji je ukinuo zabranu za Amerikance da putuju na Kubu, ali i da ne remeti diplomatske odnose Vašingtona i Havane, koje je prije dvije godine uspostavio Barack Obama.

Iako detalji nove politike nisu poznati, izvori bliski Trumpovoj administraciji tvrde da će na novi pristup uticati dvojica kongresmena i senatora kubansko-američkog porijekla sa Floride: Marco Rubio i Mario Dias Balart. Obojica su žestoki protivnici kubanskog komunističkog režima.

Barack Obama je ponovo uspostavio diplomatske odnose sa Kubom u decembru 2014., a bio je i prvi američki predsjednik koji je posjetio Kubu od 1928.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku