hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući najspektakularnije suđenje u istoriji države : Koga je bivši direktor UIO Kemal Čaušević prozvao i za koga je radio ?

Čekajući najspektakularnije suđenje u istoriji države : Koga je bivši direktor UIO Kemal Čaušević prozvao i za koga je radio ?

13 Septembra
04:07 2014

Kemoprst21Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je prije tri mjeseca uhapšen u akciji SIPA-e kodnog naziva „Pandora“ pušten je na slobodu uz izrečene mjere zabrane.Kako Tužilaštvo BiH u međuvremenu nije zatražilo produženje pritvora, Sud BiH je na današnjem ročištu održanom na prijedlog Tužilaštva BiH donio ovakvu odluku. Iako pritvor Čauševiću ističe 18. septembra, on je šest dana ranije pušten.Inače, kako nezvanično saznaje Patria, Čaušević je kao što je i prethodno najavljivao njegov advokat Asim Crnalić u svom prvom iskazu naveo je brojna imena visokih političkih dužnosnika koji su direktno umiješani u sve što se radio u i oko UIO BiH.

Tako je prema nezvaničnim informacijama Patrie, Čaušević između ostalih ( a lista je poduža) u svom iskazu naveo i imena nekoliko ljudi iz samog vrha SDA među kojima kao jednog od ključnih igrača naveo generalnog sekretara ove stranke Amira Zukića, te predsjednika Upravnog odbora UIO BiH i aktuelnog ministra finansija Nikole Špirića koji je radio po direktivi svog šefa Milorada Dodika. Upravo to su bili i razlozi zbog čega je Tužilaštvo odlučilo da ne traži produženje pritvora i prijevremeno puštanje na slobodu.Kriminalne radnje, koje se pripisuju Čauševiću, prema tvrdnjama naših sagovornika bliskih Tužilaštvu BiH imaju „debelu“ političku pozadinu iza koje stoji prešutni dogovor na relaciji SDA- Dodik, te da je Čaušević tek sitna karika u cijelom dobro organiziranom i uhodanom kriminalnom lancu.

Država je godinama potkradana kroz UIO BiH, a istražni organi nisu se previše osvrtali na tu činjenicu, upravo zato što su jaki politički moćnici bili mozak svih operacija, te kontinuirano vršili pritisak na komplento rukovodstvo UIO BiH. Jer, nastavljaju Patrijini sagovornici, za kreiranje kadrovske politike unutar institucija odgovorni su oni koji imaju legitimitet, a to su političke stranke na vlasti o čemu je Čaušević i progovorio u svom iskazu. Otuda i ne treba da čudi njegova izjava koju je dao prilikom hapšenja kada je kazao pred kamerama „:Ovo je najsretniji trenutak u mom životu!“S druge pak strane, krajnje licemjerna je bila izjava Nikole Špirića da je hapšenje Čauševića „prava borba protiv kriminala i korupcije“, a bio je između ostalih jedan od njegovih ključnih mentora.

No, kako upozoravaju naši izvori iz Tužilaštva BiH, istragom neće biti zaobiđen ni aktuelni direktor UIO BiH Miro Džakula, za koga upućeniji tvrde da od Čauševićevog hapšenja i ekspresnog imenovanja na ovu poziciju živi u popriličnom strahu, ukoliko se klupko odmota do kraja.I podsjetimo za kraj na izjavu Čauševićevog advokata Asima Crnalića datu kada je njegov klijent uhapšen:- Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Kemalu Čauševiću, bit će jedno od najzanimljivijih u historiji ove zemlje, prije svega zato što se od Čauševića očekuje da progovori o svojim odnosima sa brojnim istaknutim političarima u BiH, kazao je Čaušević.Prema izvorima Patrie bliskim Čauševiću, obzirom na sva imena koja je bivši direktor UIO BiH naveo u svom iskazu, jedan od najboljih bh. advokata Crnalić se već počeo navodno dvoumiti da li će ostati njegov advokat, ili će možda preuzeti nekoga od prozvanih.

Čaušević vraća pasoš. Cvjetinović daje jamčevinu od 100.000 KM

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane osumnjičenima Kemalu Čauševiću i Zdravku Cvjetinoviću, te mjere jemstva prema osumnjičenom Zdravku Cvjetinoviću, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 12. septembra 2014.godine donio rješenje kojim je ukinut pritvor osumnjičenima Kemalu Čauševiću i Zdravku Cvjetinoviću i određene sljedeće mjere zabrane:zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine); zabrana sastajanja i približavanje na 100 metara sa saosumnjičenima; obaveza povremenoga javljanja državnome organu svakog ponedeljka.

Pored toga, Sud je u odnosu na osumnjičenog Zdravka Cvjetinovića odredio mjeru jemstva u novčanom iznosu od 100.000,00 KM. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora. Osumnjičeni će biti pušteni nakon što Sudu predaju važeće putne isprave, te nakon što osumnjičeni Cvjetinović uplati iznos od 100.000,00 KM na ime jemstva. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku