hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Mostar : Predsjednik SDA Sulejman Tihić upao u zamku

Čekajući Mostar : Predsjednik SDA Sulejman Tihić upao u zamku

16 Februara
06:32 2009

Kako se bliži 23. fabruar, tako se diže temperatura u cijeloj državi. Tog dana u Mostaru će za istim stolom sjediti Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović i, kako su sami najavili, nastaviti da rješavaju sudbinu i budućnost ove zemlje, opet iza zatvorenih vrata. Nakon banjalučkog sastanka, svaki od njih trojice različito je interpretirao ono što su dogovorili čime je javnost dodatno zbunjena, a budućnost ove zemlje ostavljena u neizvjesnosti.

Otvaranje vrata                         Izjave koje su davali potpuno su sludile građane, ostavile mogućnost za nagađanje i špekulacije i više nije jasno da li Tihić, Dodik i Čović blefiraju kako bi se sa svojim strankama održali na vlasti do općih izbora u novembru 2010. godine ili su zaista podijelili Bosnu i Hercegovinu po etničkim

kriterijima.Prekjučer je Dodik poručio da će na mostarskom sastanku tražiti da BiH bude defnisana kao savez federalnih država. On je rekao da ga ne zanima koliko će tih država biti uz naglasak da će jedna svakako biti Republika Srpska.Iole obrazovan čovjek već sada vidi da je Republika Srspka federalna država u okviru BiH – kaže Dodik i ističe da to znači da će federalne države moći uspostavljati i diplomatske odnose s drugim državama, imati svoje sportske reprezentacije koje će učestvovati na međunarodnim takmičenjima i uopće imati sve potrebne nadležnosti. BiH bi u svojoj nadležnosti imala samo vojsku i valutu.Po njegovoj ocjeni, takav dogovor na predstojećem sastanku u Mostaru, značio bi otvaranje vrata za izlazak OHR-a iz BiH „jer nam strani mentori nisu potrebni“.Jučer je na ovo reagirao SDP i saopćio da „u nedostatku odgovora na ključne probleme i stanje u koje je svojim krajnje sumnjivim potezima doveo RS, Dodik svoju bujnu nacionalističko-secesionističku maštu i nedosanjane snove svojih poltiičkih uzora, ponovo eksploatiše putem režimskih medija u RS“. SDP smatra da se on ponovo uhvatio u nacionalističko kolo, ovaj put uz asistenciju Tihića i Čovića.Jučer na ovo nisu reagirali ni Tihić ni Čović što je samo po sebi znakovito. Istina, saopćenje za javnost uputio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA koji je kazao da je Dodikova izjava „nije samo avanturizam opasnih namjera sa nesagledivim i već viđenim posljedicama, nego neozbiljno i neutemeljeno političko lamentiranje koje ni kod onih kojima je upućeno nema snagu propagandističke uvjerljivosti ni realne osnovanosti“.

Otvorena pitanja  

Međutim, otvoreno je pitanje uvjerljivosti SDA koja je, ne treba zaboraviti, dala punu podršku Tihiću i njegovim dogovorima s Dodikom i Čovićem. Ovo utoliko više što, treba priznati,  Dodik korak po korak ostvaruje svoje namjere, a Čović, rukovodeći se svojim političkim iskustvom i vještinom i taktikom „stajanja po strani“ čeka da mu Tihić i Dodik bace u krilo treći, hrvatski entitet za koji se on već dugo bori. Predsjednik SDA se sada nalazi u pravom procjepu i veliko je pitanje ima li uopće odgovor na Dodikov zahtjev da BiH bude savez federalnih država od kojih bi svakako jedna bila RS? Naime, vladajuća šestorka svedena je prudskim  sastankom Dodika, Tihića i Čovića na trojku što je dovelo i do određenih pretumbacija u Parlamentu BiH. Treba imati na umu i ulogu koju Bakir Izetbegović ima u SDA i koji s vremena na vrijeme daje podršku Tihiću, vjerovatno čekajući da ovaj upadne u zamku koju su postavili Dodik i Čović, čime bi izgubio jaku poziciju u SDA koju je pokušao profilirati u građansku stranku. Time bi Izetbegović dobio odriješene ruke da SDA kreira po vlastitoj mjeri.S druge strane, Tihić je jučer izjavio da će na sastanku u Mostaru biti riješeno pitanje državne imovine, uopće se ne osvrćući na Dodikov zahtjev da BiH bude savez federalnih država. Kada se zna Dodikov stav o državoj imovini, nejasno je kako će Tihić iz svega izaći, odnosno da li ga je negdje i na nečemu premijer RS ucijenio. Nije nemoguće ni da su njih dvojica sve svoje stavove i istupe u javnosti unaprijed dogovorili i da će RS u konačnici dobiti imovinu koju traži.

Tadić i Lajčak sve znali                Zašto je vladajuća šestorka zamijenjena trojkom koja se sastala u Prudu? Po nekim izvorima, Dodik je odmah pristao jer se nalazio pred međunarodnom izolacijom, a zna i da Tužilaštvo BiH vodi protiv njega istragu. Čović je u tome vidio šansu da se nametne kao lider hravstkog naroda u BiH i priliku da isposluje treći entitet, a Tihić kao priliku da se međunarodnoj zajednici nametne kao političar s kojim je moguć kompromis i dogovor, ali i kao priliku da se dodatno oslabi Haris Silajdžić. Neki banjalučki krugovi kažu da su Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i Boris Tadić, predsjednik Srbije, unaprijed znali svaki detalj plana i dogovora i ističu da je on imao nekoliko odvojenih razgovora s Tihićem i Dodikom prije sastanka u Prudu.   (Kliker.info-San) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku