hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Mladićevu “odbranu” Karadžića : Ideja Bosne jača i od genocida

Čekajući Mladićevu “odbranu” Karadžića : Ideja Bosne jača i od genocida

27 Januara
08:03 2014

mladislobo8Piše : Halil Šetka (Kliker.info)

Prvi predsjednik Republike Srpske i komandant vojske koja je počinila dokazani genocid  u Srebrenici, ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić suočit će se sutra, po prvi put  u sudnici Haškog tribunala, gdje se narednih dana očekuju i neki ključni odgovori na pitanja vezana za monstruozna događanja u Potočarima.  Najvažnija su  svakako ona ko je  i zašto izdao naređenje za  svirepu likvidaciju 8000 Bošnjaka  na srebreničkim poljima smrti u Kravicama, Branjevu, Pilicama, Novoj Kasabi…

Karadžić će naravno u svojstvu svoga branioca nastupati sa tezom da on naređenje nije izdao   i na tome će graditi svoju cjelokupnu strategiju dokazivanja svoje nedužnosti u ovom slučaju, dok će Mladić, htio to ili ne, morati na kraju potvrditi ili demantovati pomenutu tvrdnju. General krvavih ruku  ovdje će imati malo prostora za vrdanje, pošto će u prvom slučaju morati adresirati drugog naredbodavca, koji to onda  može biti samo u Beogradu, dok će u drugom slučaju direktno optužiti svoga  ratnog predsjednika. Moguće je naravno da će najzaslužniji dvojac za krvave  temelje Republike Srpske pokušati iskonstruisati priču o “otrgnutoj kontroli” pojedinaca, grupa ili jedinica , ali je to čini nam se malo vjerovatno, pošto Karadžićevu slamku spasa može donijeti samo radikalni  otklon od ovog sluačaja, a to može isključivo topljenjem Mladića ili nekog jačeg i moćnijeg.

U svakom slučaju očekuje  nas značajno svjedočenje koje  u konačnici može  trasirati i predodrediti sudbinu budućih političkih procesa i previranja  u BiH ne samo u izbornoj godini, a za očekivati je da će se nakon pomenutog svjedočenja znati i politički ciljevi počinjenog geniocida u Srebrenici.  Valjan odgovor na direkto i tako jednostavno pitanje zašto je počinjen genocide do sada još nismo dobili. Politički analitičari, politolozi, političari i vojni stručnjaci koji se bave  tragičnom zbiljom ratnog Podrinja, nekako su  najčešće pominjali nakanu političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske i njihovih naredbodavaca i planera  iz Beograda da očiste muslimanski koridor  uz Drinu koji je navodno bio jedina brana spajanju čistih srpskih teritorija.

Uporedo sa tim ,  povremeno su lansirane i tvrdnje da  su monstruozna događanja u i oko Srebrenice rezultat  patološke mržnje Karadžića i Mladića prema Bošnjacima, odnosno muslimanima, što je  u relevantim krugovima kako u BiH, tako i u svijetu, dočekivano sa podsmjehom, a takve teze objašnjavane podvalama srpskog obavještajnog i političkog podzemlja.Očekivano naravno, pošto je danas , jasno  kao dan da je  najbezbolnije sve nazvati krvavim balom dvojice luđaka, a Banja Luku i Beograd ostaviti na miru. Potpisnik ovih redaka, gotovo  je uvjeren da je u pozadini svega bila želja planera svirepe likvidacije 8000 Srebreničana da jednom zauvjek sahrane i svima ogade  ideju Bosne i Hercegovine kao zemlje  gdje su od pamtivjeka zajedno živjeli njeni narodi i građani. Bili su uvjereni da će nakon Potočara komadanje Bosne i Hercegovine biti samo tehničko pitanje. Danas im je jasno da je ideja Bosne jača i od genocida.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku