hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Kongres SDA : Tihićeva ekipa u Šamcu, a Izetbegovićeva u Zetri

Čekajući Kongres SDA : Tihićeva ekipa u Šamcu, a Izetbegovićeva u Zetri

04 Marta
07:06 2009

Nešto manje od tri mjeseca ostalo je do Kongresa SDA, a bitka za prevlast u toj političkoj partiji sve je žešća. Istina, od javnosti se nastoje sakriti detalji i glavni akteri, pa se pokušava stvoriti slika da se iznutra vodi principijelna i demokratska rasprava i ništa više.Kao što je poznato, na Kongresu će se birati novi predsjednik i novi Glavni odbor s mandatom od četiri godine i to je gotovo u potpunosti zaokupilo aktuelno rukovodstvo. Kadrovske kombinacije i križaljke u samoj stranci, ali i nekim vaninstutitucionalnim centrima moći, postale su glavna tema svih razgovora.

Kako sada stvoje stvari, bar prema onome što se iz centrale SDA servira javnosti, glavni kandidati za predsjednika bit će Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović. Tihić je direktno najavio svoju kandidaturu, a Izetbegović u svom stilu – izokola.Ono što je izvjesno jeste da će i jedan i drugi u svojim istupima itekako voditi računa o svakoj riječi koju izgovore. Naime, ne treba zaboraviti da su Tihić i Izetbegović uvijek tijesno sarađivali i konsulatovali se oko svakog koraka i poteza. Pri tome su vješto, s vremena na vrijeme – kad im zatreba,  članstvu i ukupnoj javnosti znali lansirati  priču o navodnim međusobnim sukobima i potpuno različitim stavovima „principijelne naravi“.Da su sukobi bili fingirani, svjedoči i golim okom vidljiva činjenica da se Tihić prije izvjesnog vremena preselio u Izetbegovićevu ekipu, pa i njegov vaninstitucionalni centar moći koji Izetbegović već godinama kontroliše i preko kojeg ostvaruje neke svoje privatno-poslovne veze. Pripadnike tog Izetbegovićevog klana sada podržava i Tihić, na iznenađenje neupućenih i naivnih.

Zatvorena vrata

Međutim, dupla igra njih dvojice dovela je do formiranja dvije prilično suprotstavljene struje u vrhu SDA, saznaje „San“ iz izvora bliskih rukovodstvu ove stranke. Jednu čine oni koji podržavaju Tihića i kojima je on lično obezbijedio visoke položaje, a u drugoj su Iztebegovićevi ljudi plus saradnici iz njegovih brojnih privatnih poslova, računajući i Fahrudina Radončića, vlasnika „Avaza“ koji sada panično traži da ga od istraga, optužnica i procesuiranja zaštite i Tihić i Izetbegović.Krajem prošle sedmice, Sulejman Tihić okupio je svoju ekipu u Bosanskom Šamcu. Sastanak je bio zatvoren i na njemu se uglavnom raspravljalo o predstojećem Kongresu SDA i predsjedničkim izborima u stranci.S druge strane, u isto vrijeme okupila se i druga ekipa, ali u VIP salonu sarajevske dvorane „Zetra“. Taj sastanak sazvao je Abdulharis Šeta, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora SDA i prisustvovalo mu je oko četrdesetak visokopozicioniranih članova te stranke. Naravno, na sastanku je bio Bakir Izetbegović koji u potpunosti kontroliše sarajevski SDA, a viđen je i Hasan Čengić.Neki krugovi iz SDA jučer su pričali da su se nakon ta dva tajna okupljanja  Tihić i Izetbegović sastali i jedan drugog informisali o detaljima sa šamačkog i sarajevskog sastanka.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku