hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući izjašnjenje Ustavnog suda : DF se vraća u Vladu FBiH ukoliko odluka Ustavnog suda FBiH bude pozitivna?

Čekajući izjašnjenje Ustavnog suda : DF se vraća u Vladu FBiH ukoliko odluka Ustavnog suda FBiH bude pozitivna?

30 Septembra
15:44 2015

Emirzeljko16Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je prošle sedmice urgenciju Ustavnom sudu FBiH u kojoj traži hitno izjašnjenje ove institucije o zahtjevu za ocjenu ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, piše novinska agencija Patria.

Okidač za izlazak DF-ovih ministara iz Vlade FBiH, u junu ove godine, bila je upravo ova uredba.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavile, navodno bi Ustavni sud FBiH naredne sedmice trebao donijeti odluku. Iako na zvaničnoj stranici ove pravosudne institucije nema najava, špekulira se da bi sjednica na kojoj bi se odlučilo o zahtjevu DF-a mogla biti održana 8. ili 9. oktobra.

Prema izvorima Patrije iz DF-a, ukoliko bi sudska odluka bila pozitivna, odnosno Uredba Vlade ocijenjena kao neustavna, ova stranka bi razmotrila mogućnost povratka u federalnu vlast.Demokratska fronta u subotu 10. oktobra održat će prvu sjednicu novog saziva Glavnog odbora, na kojoj će se razgovarati o ostanku ili definitivnom povlačenju ove stranke iz vlasti sa svih nivoa.

Podsjećanja radi, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da će održati odvojene susrete sa predsjednicima SBB-a i DF-a, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem i razgovarati s njima o koalicijama.Sastanak sa Radončićem je održan, dok će sa Komšićem na kojem će biti zvanično saopćena odluka DF-a vjerovatno biti upriličen tek nakon sjednice Glavnog odbora. Izetbegović je rekao da mjesta u vlasti ima samo za jednu od ove dvije stranke.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - GATARA
    puka 59 - GATARA 01 Oktobra, 14:10

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA MOGUĆE DA SE VRATE NEMA VIŠE KATE KAO PREDSJEDNICE KOJA JE POKOSILA VOJNE 2014 GODINE UDRUŽENO SA SDP – SBB SVOJOM PRESUDOM OSTAH ZA PAMĆENJE .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku