hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Bonda : Vlasti Republike Srpske protiv američkih prijedloga

Čekajući Bonda : Vlasti Republike Srpske protiv američkih prijedloga

25 Jula
05:35 2009

U  političkim krugovima Republike Srpske uzavrela je atmosfera nakon što su stigle informacije da će, po nalogu Vašingtona, iduće sedmice u Banjaluku doći američki diplomata Cliford Bond kako bi privolio Milorada Dodika, Rajka Kuzmanovića i njihovu ekipu da prihvate kompletan paket ustavnih amandmana iz aprila 2006. godine.Navodno, sada se zagovara da se iz  tog paketa preuzmu  samo neka rješenja – jedan predsjednik BiH i dva potpredsjednika koji bi se birali i reda pposlanika Parlamenta BiH, da BiH umjesto Vijeća ministara ima državnu Vladu i da se udvostručio  broj državnih poslanika – u Predstavničkom domu bilo bi njih 84, a u Domu naroda trideset. Po nekim informacijama, lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a – Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović – postigli su saglasnost o tome.Navodno,  Dodik sada ima određene rezerve jer smatra da bi to značilo centralizaciju i svođenje RS na regiju. On se, zapravo,  zalaže da se uopće ne ulazi u ustavne promjene jer mu status kvo najbolje odgovara i drži ga na položaju, utoliko više što se primiču opšti izbori.

Priča o rezervama koje ima, ocjenjuje se kao njegova najava direktnog protivljenja američkoj inicijativi i akciji, pogotovo što se on ne slaže da se mijenja sadašnji Izborni zakon BiH po kojem član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda može biti samo Srbin iz Republike Srpske.Biranje članova Predsjedništva BiH na cijeloj teritoriji zemlje, osim što otvara mogućnost da predstavnika jednog naroda izabere neko drugi, ruši i princip konstitutivnosti. Pored toga, oslabile bi i entitetske strukture vlasti i federalni principi u BiH. Srušen bi bio i Izborni zakon BiH, a bila bi otvorena mogućnost da neki od konstitutivnih naroda bude preglasan. Takvo rješenje ne može se i ne smije prihvatiti – poručio je preko banjalučkih medija Petar Kunić, profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci.Upućeni kažu da je Kunićev istup samo medijska priprema za Dodikovo odbijanje američkog prijedloga utoliko više što je ovaj profesor naglasio:- Oni koji pristanu na takvo rješenje, moraju odgovarati pred narodom!

Ne prihvatamo nikakav korak nazad

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, poručio je da ta stranka nikada neće pristati na redukciju paketa ustavnih amandmana iz aprila 2006. godine.- Za SDP su neprihvatljiva bilo kakva rješenja o ustavnim promjenama koja bi predstavljala korak nazad u odnosu na paket ustavnih amandmana iz 2006. jer su štetna po interese BiH i njen ulazak u Evropsku uniju i NATO – stav je SDP-a uz naglasak da se na podršku ove stranke može računati samo ako „vladajuća koalicija konačno u parlamentarnu proceduru uputi poboljšani i unaprijeđeni takozvani „paket plus“ kako su i obećali javnosti prilikom uspostavljanja koalicije“.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku