hamburger-icon

Kliker.info

Čeka se zvanična odluka : Granice EU za građane BiH otvorene od 1. jula?

Čeka se zvanična odluka : Granice EU za građane BiH otvorene od 1. jula?

26 Juna
15:32 2020
Zvaničnici EU počeli su jučer sastanak, koji još uvijek traje, na kojem bi trebali donijeti odluku o otvaranju vanjskih granica EU za treće zemlje.

Ranije je najavljeno kako će vanjske granice biti otvorene od 1. jula, ali na jučerašnjem sastanku nije postignut dogovor oko spiska zemalja čijim građanima će biti dozvoljen nesmetan ulazak u prostor Schengena.

Mediji koji prate zasjedanje u Briselu uspjeli su doći do spiska zemalja, a na njemu se nalazi Bosna i Hercegovina, piše Euronews.

Zapelo je oko toga što se na listi zemalja čijim građanima neće biti dozvolje ulazak u EU nalaze velike sile poput SAD-a i Rusije. Tu su još Brazil, Katar…

Na spisku zemalja kojima bi EU za nekoliko dana trebala otvoriti svoje granice nalaze se Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Zatraženo je da ECDC (evropska agencija za sprečavanje širenja zaraze) ažurira liste zemalja svako dvije sedmice.

Na listi prihvatljivih su 54 zemlje dok je lista zabranjenih mnogo duža. Od zemalja u regionu, jedino je Sjeverna Makedonija na “zabranjenoj” listi.

Sastanak traje i danas, i očekuje se da bi u popodnevnim satima mogla biti donijeta zvanična odluka.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku