hamburger-icon

Kliker.info

Čedomir Jovanović: Dodikov ekstremni nacionalizam ugrožava srpski narod

Čedomir Jovanović: Dodikov ekstremni nacionalizam ugrožava srpski narod

14 Jula
23:10 2016
ceda22Posljednji istupi Milorada Dodika su još jedan u nizu dokaza da je ekstremni nacionalizam njegov jedini preostali alat za očuvanje vlasti koja će njemu pružiti kratkotrajnu korist, ali će trajno ugroziti interese srpskog naroda, jednako u Srbiji i Republici Srpskoj, stoji u saopćenju lidera LDP-a Čedomir Jovanović objavljenom na zvaničnoj stranici ove stranke.
Podsjetimo, predsjednik RS-a danas je u Beogradu kazao da je Jovanović kao navođena raketa koja “bubne bilo gdje” pozvavši ga da svoje mišljenje o ukidanju Republike Srpske iznese i u Zvorniku.

Odogovor Čedomira Jovanovića prenosimo u cijelosti.

“Korištenje riječi ‘genocid’, kojom je opisan stravičan zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, od koje konstantno bježi većina srpskih političara, nije izraz ničijeg hira, manjeg patriotizma ili nacionalne izdaje, već je priznavanje činjenice utvrđene kroz više sudskih procesa, koje priznaju sve evropske institucije i svi trezveni ljudi, bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost.

Ta kvalifikacija zločina počinjenih 11. jula 1995. godine neće nestati bez obzira na spremnost određenih političara da zabijaju glavu u pjesak pred činjenicama i da ignorišu stvarnost. Ako Dodik razmišlja da prihvati Vučićev prijedlog da dâ saglasnost da Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, morat će imati u vidu da se taj isti 11. jul u EU obilježava kao Dan genocida. Morat će imati u vidu da svaki trenutak, dan ili godina koje provedemo pokušavajući da negiramo stvarnost, čini da manje ličimo na ljude spremne da izgrade budućnost zasnovanu na miru i saradnji, a više na saučesnike politike koja je uništila našu zemlju i sve oko nje.

Srbija se previše puta kockala sa sudbinom svojih sunarodnika: skupu cijenu pogrešne politike smo platili i u Hrvatskoj i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. Budućnost Republike Srpske i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zavisi od spremnosti da učestvuje u stvaranju funkcionalne Bosne i Hercegovine. Sve dok političari kao Dodik svoju sudbinu budu vezivali za vječito saplitanje Bosne i Hercegovine u pokušaju da postane normalna država, dok ratnu politiku bude sprovodio drugim sredstvima i dok ne bude postojala sposobnost da se razumije tuđa patnja i da se poštuju tuđe žrtve, naša budućnost, sa koje god strane Drine da živimo, bit će jednako neizvjesna i traumatična, kao što je to, previše puta do sada, bila i naša prošlost.

U prirodi svakog naroda je da pamti sopstvene žrtve. Ako želimo da zaista budemo veliki narod, ako želimo da zaradimo poštovanje i razumijevanje drugih, moramo biti sposobni za više od toga. Moramo osjećati iskreno saučešće za tuđe žrtve, moramo se iskreno ograditi od grešaka iz naše prošlosti, moramo pokazati sposobnost da oprostimo i da zatražimo oproštaj. Dvije decenije sukoba, mržnje, ratova i propasti su dovoljne da shvatimo da se tim putem ne stiže nigdje. Od naše sposobnosti da budemo drugačiji od Dodika, i svih koji su prije njega radili ono što on radi danas, zavisi ne samo naša bolja budućnost, nego i naš opstanak”, stoji u zaključku Jovanovića.

(Klker.info-Avaz)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Senad
  Senad 18 Jula, 23:58

  zlocin pocine oni koji ga i zapocnu a nazalost zapoceli su ga muslimani u Sarajevu koji su napali zajednicku drzavu Jugoslaviju , nevini srpski narod u njoj i tako sami izazvali bozju kaznu i pobili vlastiti narod.

  Odgovori
 2. Melvina
  Melvina 15 Decembra, 15:39

  Finding this post has anewresd my prayers

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku