hamburger-icon

Kliker.info

Čavićev odgovor Dodiku : Dok sam ja bio predsjednik RS-a nije se znalo ko koga prisluškuje

Čavićev odgovor Dodiku : Dok sam ja bio predsjednik RS-a nije se znalo ko koga prisluškuje

11 Novembra
16:12 2017

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da ima razloga da vjeruje da se na svim nivoima u BiH, gdje kod postoji tehnika za praćenje, ona koristi na način koji nije dozvoljen zakonom.

Kazao je da on ne može da tvrdi da i jeste tako, mada ima razloga da vjeruje da ima takvog prisluškivanja pojedinaca.

Na tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika, da ga sigurnosne službe Bosne i Hercegovine prisluškuju, Čavić je rekao da u vrijeme dok je on bio predsjednik „nije se znalo ko koga prisluškuje“.

“Nažalost je tako u ovoj zemlji, u kojoj vršlja ko i kako hoće i ima dosta obavještanih službi i dosta službi iz okruženja, koje tehnički mogu da pokriju kompletan prostor BiH. To je valjda poznato”, naveo je Čavić i naglasio da je u zakonomskom smislu jasno ko su ovlaštene institucije za taj posao i po čijem nalogu mogu da vrše prisluškivanje i praćenje pojedinaca.

“To može da radi samo ovlaštena agencija uz nalog suda”, podsjetio je on ističući da u tom slučaju takve radnje nisu problem.

Napomenuo je da opremu za prisluškivanje ima i MUPRS-a te podsjetio šta se događalo u IT sektoru u posljednjem periodu.

Ukazao je i da je Vlada RS-a prekršila Zakon o budžetskom sistemu, jer nije do 15.novembra dostavila Narodnoj skupštini RS-a Nacrt budžeta za narednu godinu, kako bi on u konačnoj formi bio usvojen narednog mjeseca.

“Mi ne pristajemo na takvo krešenje zakona”, upozorio je Čavić podsjetivši da je Vlada planirala da parlamentu dostavi samo prijedlog budžeta, a ne nacrt tog važnog dokumenta.

NDP je definisao i dokument strateških ciljeva RS-a, u kojem se zagovara ekonomski napredak, rast plaća i penzija, rasterećenje privrede te reforma zakona koji su ključni za vladavinu prava, vojna neutralost sve dok je u tome i Srbija, kao i u narednih pet godina ispunjavanje uslova na evropskom putu BiH, kako bi dobila kandidatski status.

Nakon sjednice Glavnog odbora NDP-a, Čavić je nvoinarima najavio da će 10. decembra u Banjoj Luci biti održana Skupština te stranke, a bit će usvojene izmjene i dopune stranačkog Statuta s ciljem poboljšanja efikasnosti NDP-a.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku