hamburger-icon

Kliker.info

Catherine Ashton : Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini

Catherine Ashton : Zabrinuti smo zbog situacije u Bosni i Hercegovini

24 Januara
17:40 2010

Najnovija, neočekivano oštra retorika između odlazećeg predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koja je stigla sve do Ujedinjenih naroda u New Yorku, upravo oko Bosne i Hercegovine – nije izgleda ostala neprimjećena ni od strane Europske unije. Čelnici EU ne manje žustro suprotstavljaju se svakoj retorici koja bi značila “povratak na staro”, makar i da je riječ o već otpočetoj predizbornoj kampanji u BiH.Lady Catherine Ashton, visoka predstavnica vanjsku politiku i sigurnost izjavila je za Deutsche Welle u centrali UN-a u New Yorku, da je pored super aktaulnog Haitija, te ostalih globalnih tema, već na svom prvom susretu sa glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, uspjela razgovarati i o situaciji na Balkanu. Ovaj region ostaje predmet zabrinutosti za EU, posebno kada je situacija u Bosni i Hercegovini u pitanju. Uostalom, odavno se o BiH na taj način nije govorilo u UN-u.

 

Bosna i Hercegovina među prioritetima             “Ustvari, jedna od tema na koju posebno obraćam pažnju, u ovih mojih prvih nekoliko sedmica u uredu (EU) – je kako da podržimo razvoj upravo u toj zemlji, prepoznajući puls različitih zajednica u državi, dok se one pripremaju za sljedeće izbore u oktobru ove godine. I da ljudima pokažemo sve koristi od Europske unije, kada već govorimo o tom razvoju u Bosni”, izjavila je Ashton za Deutsche Welle.Iako vidno birajući riječi, visoka predstavnica za europsku sigurnost zapravo je pomenutu balkansku političku retoriku, posebno onu koja se odnosi na prijetnje referendumom “o odcjepljenju” premijera manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, smjestila zapravo na pravo mjesto. Zapadni analitičari gotovo su sigurni da je Dodikova “referendumska” retorika već dio predizborne kampanje za oktobar.

 

Ne može biti povlaštenih u BiH                                   Osvrćući se na ranije iskazanu zabrinutost zbog tih “prijetnji” referendumom u RS, Lady Ashton je dodala:“Ono zbog čega sam ja zabrinuta je ponajprije kako da budemo sigurni da ostajemo na tom kursu izgradnje jedne države, da ostanemo na tom putu da podržimo tu zemlju, i da pored toga osiguramo da budućnost te zemlje bude pokraj Europske unije, i da ona (Bosna i Hercegovina – op. aut.) bude na kraju dio EU. U isto vrijeme moramo biti sigurni da je podrška svim zajednicama u Bosni i Hercegovini takva – da one budu podjednako uspješne u svojoj zemlji”, rekla je Catherine Ashton, pokušavajući očito izbiti one dobro znane nacionalističke izborne stereotipe iz ruku onih koji s tim “adutima” u BiH namjeravaju mahati sve do oktobra.   (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku