hamburger-icon

Kliker.info

Carla del Ponte: SFOR će ubiti Karadžića

Carla del Ponte: SFOR će ubiti Karadžića

01 Oktobra
18:10 2007

"Nezavisne novine" objavljuju stenogram službenog razgovora glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i Dragana Kalinića, vođenog 31. maja 2004. godine u Banjaluci.

Dragan Kalinić je tada obavljao funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika SDS-a. Sastanku je prisustvovala i portparol Haškog tribunala Florens Artman. 

CARLA DEL PONTE: Ja sam željela samo razgovarati o Karadžiću. Da li je on zdrav?

DRAGAN KALINIĆ: Ne znam zaista. Sada bi trebalo da ima negdje oko 60 godina. Tako, mislim da je ‘43 godište. KARLA DEL PONTE: On je zdrav, jer on piše poeziju svojoj ženi.

DRAGAN KALINIĆ: E, to sam ja video u "Dnevnom avazu". Kako su došli do tog pisma i je li to autentično, ja to ne znam. Ali prirodno bi bilo da se interesuje o svojoj ženi.

CARLA DEL PONTE: Ja sam ubijeđena da Vi možete proslijediti jednu poruku Karadžiću od mene.

DRAGAN KALINIĆ: To sam jednom radio u dogovoru sa ambasadorom Prosperom. I nakon toga je sve išlo naopako, jer je to porodica shvatila kao izraz moje potpune nelojalnosti. Znači, bile su direktne prijetnje, onda su uslijedile crne liste.

CARLA DEL PONTE: Da li možete proslijediti poruku Karadžiću?

DRAGAN KALINIĆ: Mislim da to nisam u mogućnosti. To da Vam iskreno kažem, zaista. Ne mogu da Vas odbijem. Vi možete dati tu poruku, ali ja ne vidim načina kako da je proslijedim. Znači, zadnji put kada je SFOR upao u njegovu kuću na Palama i kada sam ja nešto slično Čaviću rekao da će prema Republici Srpskoj ići sankcije i da će mnogi od nas biti lično sankcionisani, Karadžićev brat i njegovi prijatelji su me satanizovali. I rečeno je da je najveća njegova greška bila što me doveo uopšte u poziciju da imam neku vlast. A propaganda je takva, da svi koji su došli na crnu listu iz Evropske unije i Amerike su rekli da sam ih ja stavio na crnu listu. I uz svo uvažavanje prema Vama, slaba je satisfakcija za moju porodicu ako jednog dana Vi stavite svijeću na moj grob.

CARLA DEL PONTE: Vi ćete imati dug život i možda ćete Vi staviti svijeću na moj grob. Nešto da Vam objasnim. Od ‘99 godine, u septembru, Karadžić je bio u kontaktu sa našom kancelarijom, direktno. On je razgovarao sa nama dobrovoljno. Ali nije želio da to izgleda kao dobrovoljna predaja. I ja sam dogovarala o tome da on bude uhapšen u Švajcarskoj, ali onda je promijenio mišljenje i nije želio više da se preda. Prije nego što NATO i SFOR u tom kompleksu, kao što sada završi svoj posao ovdje, oni će pokušati napraviti jednu operaciju hapšenja Karadžića. Karadžić zna da je on u opasnosti, jer ako oni njega i nađu, on neće biti prebačen u Hag živ. To će izgledati kao operacija hapšenja. Zašto to kažem? Ja pokušavam istražiti tu priču o tom sporazumu između Karadžića i Holbruka.

DRAGAN KALINIĆ: Je li Vi mislite da to postoji?

CARLA DEL PONTE: Da.

DRAGAN KALINIĆ: Recimo, ja nikad to nisam vidio. Mi smo bili tamo…to su krili od nas onda.

CARLA DEL PONTE: Ja istražujem i dobijam neku evidenciju da je to istina, zato što je Stanišić tamo bio, involvirao tu kombinaciju, te pregovore. Ali ja još istražujem. Nisam 100 odsto ubijeđena. Ali ako je to istina kao što se ispostavlja iz te istrage. Ako je to istina, onda to još samo više potvrđuje da se ubije Karadžić. Ja mislim da on treba imati tu mogućnost da se brani, da se brani normalno sudskim procesom. I poruka glasi da, ako je to moguće da se njemu prenese, da se organizuje takvo hapšenje, ali ne sa SFOR-om, nego npr. ovo sa Švajcarskom ili drugačije, zato što ja mislim da je on sada pravo u opasnosti. Prenesite mu ovu poruku.

DRAGAN KALINIĆ: Nema načina da ja to uradim, ali ću razgovarati sa gospodinom Čavićem o tome. Ja Vam to potpuno jasno kažem, jer moja sljedeća poruka prema toj porodici će biti potpuno negativno ocijenjena. Budite uvjereni. Ako to ja radim. Ja ću o tome razgovarati sa Čavićem. Kako je to moguće proslijediti vidjećemo, ali ja Vam ozbiljno kažem da su oni vrlo neprijateljski prema meni orijentisani. Znači, postoji potpuna barijera, to Vas uvjeravam. Ali meni je jasno ovo što Vi govorite.

CARLA DEL PONTE: Ali Vi imate dobre veze. Vi u Beogradu živite.

DRAGAN KALINIĆ: Gledajte, gospođo Del Ponte, to sam rekao i gospodinu Ešdaunu povodom Vaše informacije da sam se ja sreo sa Karadžićem, to je bilo na zadnjem sastanku. Postavio sam dva logična pitanja. Prvo je, ako sam imao sa njim sastanak zašto nas niste uhapsili – SFOR? Drugo je pitanje bilo, ako je on otišao mogao sam ja biti uhapšen. I onda sam rekao – daću gospođi Del Ponte sve svoje adrese, sve svoje telefone jer znam da me slušaju, sve svoje pozicije, potpuno otvoreno da vidimo imam li ja to neke veze s njim.

CARLA DEL PONTE: Ne ja to ne radim, meni to ne treba. D

RAGAN KALINIĆ: Vidite – jedan od velikih problema koje Vi imate jesu lažne informacije. Recite mi, u Beogradu, koga da kontaktiram? Ja ću da kontaktiram, nosim poruku – koga da kontaktiram? Njegovog brata? Nema govora. Vidite taj čovjek je rekao da ja njegovog brata hoću da prodam za šaku dolara. Znači, mi smo neprijatelji. Gledam Vas u oči i ozbiljno Vam to kažem, zaista.

CARLA DEL PONTE: Je li Vi govorite njemački?

DRAGAN KALINIĆ: Ne, ja sam učio njemački u gimnaziji.

CARLA DEL PONTE: Je li na univerzitetu?

DRAGAN KALINIĆ: Ne na univerzitetu, u gimnaziji. U Cirihu sam bio na neurohirurgiji. Tada sam odlično govorio njemački i čak sam anamneze pisao na njemačkom, sve sam zaboravio. Ako ne trenirate zaboravite.

CARLA DEL PONTE: To je žalosno što ste izgubili takvo znanje. DRAGAN KALINIĆ: Ne, ne, ja mogu sada samo da razmišljam da li sam izabrao pogrešan put u životu, nakon svega. Odreći se medicine i ući u ovo što se zove Republika Srpska. Puno pitanja?

CARLA DEL PONTE: Ali morate imati tu mogućnost da proslijedite tu poruku. Ako je to istina da postoji taj dogovor sa Holbrukom, treba izaći sa time javno. Razgovarajte sa Aleksom Buhom.

DRAGAN KALINIĆ: Toga sam otjerao iz stranke. On kaže da smo Čavić i ja glavni izdajnici SDS-a, da smo izdali ključne principe naše stranke. Ne treba ga tražiti u Beogradu, on dolazi u Banjaluku redovno. Ako Vi tražite ja ću s njim razgovarati na tu temu.

CARLA DEL PONTE: Zato što je on bio prisutan na tom sastanku.

DRAGAN KALINIĆ: Ne, ne bježim ja od toga. To ću uraditi iako mi je to, znate šta – prije ću otići u džamiju, ali ću razgovarati s njim. Mi smo se debelo razišli, da znate. On da je ostao na čelu SDS-a SDS bi bio zabranjen prije pet godina, što ne znači da sada neće, ali bio bi zabranjen SDS da je Buha ostao na čelu. I da su svi oni iz ranijeg rukovodstva bili patroni ove politike, ne bi se ništa od ovih stvari uradilo u BiH, ja Vas to uvjeravam. Ništa, ni Zakon o tribunalu, ništa. (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku