hamburger-icon

Kliker.info

Carla del Ponte : Nemam deal s Beogradom

Carla del Ponte : Nemam deal s Beogradom

17 Aprila
09:37 2007

Tužilaštvo Tribunala u Hagu najenergičnije odbacuje navode da je na bilo koji način uključeno u skrivanje dokumenata od Međunarodnog suda pravde (MSP) ili da  je u bilo kakvom dogovoru sa vlastima u Beogradu. Ova reakcija uslijedila je jučer nakon pisma glavnog tužioca u suđenju Slobodanu Miloševiću Džefrija Najsa (Geoffrey Nice), koji je optužio glavnu hašku tužiteljicu Karlu del Ponte (Carla) da je s Beogradom sklopila nagodbu koja je poslužila Beogradu da prikrije dokaze o umiješanosti SRJ u ratove u Hrvatskoj i BiH.- Svaka tvrdnja da je Tužilaštvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti je neistinita -potvrđeno je  u Tužilaštvu.U reagiranju iz kabineta glavne haške tužiteljice ističe se da ono nema nadležnost i nije ukljuèeno u postupke pred Međunarodnim sudom pravde. – Kada se radi o predmetima pred MSP-om, odgovornost te institucije je da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i da zatraži dokumente koji su joj potrebni. To nije i ne može biti odgovornost Tribunala niti tužilaštva. Kao što se može pročitati u njegovoj presudi, MSP je odlučio ne zatražiti dokumente o kojima je riječ – ističe se u reagiranju Tužilaštva.Dalje se navodi da u Tribunalu isključivo sudije mogu donositi odluke o zaštitnim mjerama koje bi spriječile objelodanjivanje dokumenata javnosti te da se to pravilom 54bis Pravilnika o postupku i dokazima omogućava državama radi zaštite nacionalne sigurnosti.- S obzirom na indikacije iz Najsovog pisma o ulozi Del Ponte u cenzuriranju relevantnih dokumenata, Vijeće sigurnosti UN-a ima obavezu ispitati ovaj slučaj i poduzeti mjere, uključujući i naredbu o objavljivanju relevantnih dokumenata – kaže se u saopćenju iz kabineta èlana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i dodaje da BiH ima pravo obratiti se Vijeću sigurnosti s takvim zahtjevom.

Komšić: Hrvatska mora tražiti sve transkripte
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je kako Hrvatska mora iskoristiti mehanizme i međunarodne institucije, uključujuæi i Vijeće sigurnosti, i tražiti sve transkripte Vrhovnog savjeta odbrane SRJ u vremenu od sukoba u Sloveniji do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. – Samo na taj načn Hrvatska može dobiti tužbu protiv Srbije, a BiH doći do novih dokaza koji bi bili dovoljni za obnavljanje postupka – naveo je Komši
ć.

Obradović: Nema osnova za reviziju
Član pravnog tima Srbije pred MSP-om Saša Obradoviæ smatra da nema pravnog osnova za reviziju postupka po tužbi BiH protiv SRJ za genocid. On je u izjavi za Tanjug odbacio mogućnost da je Srbija zatajila neke dokumente kako bi prikrila svoju ulogu u ratu u BiH, dodajući da dokumenti, koji se navode u medijima, "nisu podobni za reviziju postupka". (kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku