hamburger-icon

Kliker.info

Carla del Ponte najavila ostavku : “Užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi, ni na području bivše Jugoslavije”

Carla del Ponte najavila ostavku : “Užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi, ni na području bivše Jugoslavije”

07 Avgusta
03:52 2017

Bivša glavna tužiteljica Haškoga suda Carla del Ponte  namjerava dati ostavku u UN-ovoj strašnoj komisiji  o Siriji koja nikada nije ništa postiglo, rekla je u razgovoru za švicarski list Blick.

Del Ponte je konstatirala da “užasni zločini koji su počinjene u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi, ni na području bivše Jugoslavije”.

“Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću je sljedećih dana”, rekla je u tom razgovoru.

“Sada su svi u Siriji na strani zla. Na početku je bilo dobrih i loših. Opozicija je bila na strani dobra, a vlada na strani zla. A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim je počinio strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje, a opoziciju čine ekstremisti i teroristi”, ocijenila je Del Ponte.

Navela je kako u Siriji “nema škola, ni institucija”.

“I vjerujte mi: tako strašne zločine kao u Siriji, nisam vidjela ni u Ruandi, ni u bivšoj Jugoslaviji”, rekla je ona.

Del Ponte je imenovana tužiteljicom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Vodila je i o mafiji uz talijanskog suca Giovannija Falconea tokom ‘90-ih.

‘Ništa nisu naučili iz rata u Ruandi’

Vijeća za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražna komsija , samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte sjoj e pridružila u augustu  2012.

Komisija  kojoj predsjedava Brazilac Paulo Pinhero je predalo nekoliko izvještaja ,  ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

“Ne mogu više ostati u komisiji  koja ne čini apsolutno ništa”, objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu.

“Nismo imali nikakvog uspjeha”, navela je.

Optužila je članove Vijeća sigurnosti UN-a da ne žele provoditi pravdu. “Sve dok ne bude uspostavljen sud za zločine u Siriji, svi izvještaji su potpuno beskorisni”, smatra.

Prema njenim riječima, to je skandal za međunarodnu zajednicu.

“Mislili smo da je međunarodna zajednica nešto naučila u Ruandi. Ali ne, ništa nisu naučili”, zaključila je Del Ponte.

U sukobu u Siriji je od marta  2011. poginulo više od 330.000 osoba, a više miliona je raseljeno i izbjeglo.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku