hamburger-icon

Kliker.info

Carla del Ponte : Genocid u Srebrenici je bio precizno planiran. Milošević je nažalost umro, ali sam uvjerena da će Ratko Mladić biti osuđen !

Carla del Ponte : Genocid u Srebrenici je bio precizno planiran. Milošević je nažalost umro, ali sam uvjerena da će Ratko Mladić biti osuđen !

06 Jula
16:07 2015

The chief UN war crimes prosecutor Carla del Ponte poses during a press conference at the War Crimes Tribunal in The Hague, 12 March 2006. Del Ponte on Sunday would not rule out the possibility that former Yugoslav president Slobodan Milosevic committed suicide. "We must now wait for the results of the autopsy to see the cause of death but we have no choice between a normal natural death and suicide," Former Yugoslav president Slobodan Milosevic wrote in a letter to the Russian foreign ministry a day before his death 11 March in UN custody that "they would like to poison me", his legal advisor said.

“Genocid u Srebrenici je bio precizno planiran. Milošević je nažalost umro, ali sam uvjerena da će Ratko Mladić biti osuđen”, kazala je Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u intervjuu za švicarski Blick.Carla del Ponte je na početku razgovora o dešavanjima u BiH prije 20 godina rekla: “Milošević je nažalost umro. Ali generalu Ratku Mladiću, koji je organizovao genocid u mjestu događaja još se sudi. Uvjerena sam da će biti osuđen.”

Zašto stoji Srebrenica za 8.000 slučajno ubijenih. Da li su oni bili kolateralna šteta u ratu?

“Ne, ne, ne. To je bio genocid precizno planiran. UN je Srebrenicu 1995. deklarisao kao sigurnu zonu i muslimani su tamo pobjegli. Na kraju ih je bilo približno 8.000. Za Miloševića i Mladića to je bila prilika da ove Bosance unište. Sasvim jednostavno. Holandski UN vojnici alarmirali su New York, ali u UN-u niko nije reagovao. Zato su se povukli.”

Del Ponte smatra da bi i holandski vojnici, koji su ostavili grad na cjedilu, bili ubijeni te da bi u tim danima Ratko Mladić dopustio ubijanje plavih kaciga.

Holanđane ne treba osuđivati, s toga je jos tužnije da je proces protiv Miloševića prekinut. Imala sam telefonske protokole koji su 1995. godine predočeni SAD i UN. U njima Mladić objelodanjuje svoje planove – genocid!”

Tribunal je onda ipak “podbacio”: Milošević je mrtav, Mladić godinama u sudnici, a politička odgovornost nerazjašnjena.

“Pričalo se o Srebrenici u Međunarodnoj zajednici, ali ništa nije poduzeto.”

Mladić će biti osuđen kao i velika većina glavnih i odgovornih. Bez nas niko ništa ne bi poduzeo protiv tih “vladara rata“, istakla je ona.

Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smatra da Tribunali gotovo da nemaju preventivno dejstvo i da treba samo pogledati šta se dešava u Siriji.

Već decenijama se bavi najgorim zločinima. Švicarka smatra da nije vremenom nije postala cinična.

“Nisam uopće. Već godinama ne dozvoljavam emocije kada je riječ o poslu. Neki moji saradnici iz Tribunala za Ruandu i Jugoslaviju su morali prestati raditi jer su psihički bili previše pogođeni. Potreban je poseban karakter, a ja ga srećom imam.”

Na pitanje zašto je ostala tužilac i zašto se ne vidi u ulozi sudije ili odbrane Carla del Ponte je odgovorila: “U Hagu su neki zločinci dobili samo 12 godina, iako su morali dobiti najmanje 25. Svi pokušavaju da razumiju počinioce. Kada neko nešto uradi dobije šansu da ispriča koliko mu je djetinjstvo bilo grozno, kako ga majka nije voljela, kako je škola bila teška i da je otac bio alkoholičar. Ja to nikada nisam razumjela. Ti ljudi su odrasle osobe i moraju stajati iza svojih djela.”

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku