hamburger-icon

Kliker.info

Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju : Nagrada od 10 miliona kruna za istraživanja o tržištu rada i prodaji

Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju : Nagrada od 10 miliona kruna za istraživanja o tržištu rada i prodaji

11 Oktobra
15:41 2021

David Card, Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopćila je Švedska kraljevska akademija nauka.

David Card je nagrađen zbog njegovog “empirijskog doprinosa ekonomiji rada”, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje zbog njihovog “metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa”, navodi se obrazloženju odluke, prenosi Tanjug.

“Ovogodišnji laureati – David Card, Joshua D. Angrist i Guido W. Imbens – pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posljedici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i donio revoluciju empirijskim istraživanjima”, dodaje se u obrazloženju.

Nagrada ustanovljena 1968. godine

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila švedska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

To je posljednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stanford u Californiji, Paulu Milgromu i Robertu Wilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku