hamburger-icon

Kliker.info

Čapljinski fenomen : Nakon mrtvih glasali i duhovi

Čapljinski fenomen : Nakon mrtvih glasali i duhovi

31 Oktobra
07:46 2010

Izbori za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskogi kantona  -županiju  su poništeni zbog krađe glasova i nelegalnosti u Čapljini, i netko će za ovo odgovarati novčano ili u pritvoru, kazala nam je glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić. Ovim je potvrđeno sve ono o čemu se nagađalo nakon izbora, ali i to da je Čapljina s razlogom uvijek uzimana kao sinonim za izborne krađe. Tamo su, prisjetimo se, svojevremeno glasovali i mrtvi. A ove godine, kako se vole našaliti Čapljici, došli su izgleda glasovati i duhovi, jer je za više od 1000 potpisa utvrđeno da su sporni.
Nakon ove odluke SIP-a izbori će biti ponovljeni na pet biračkih mjesta u Čapljini 7. studenoga. Prema informacijama koje smo dobili iz stranaka koje su uzele većinu vlasti u HNŽ-u, ponovno brojanje listića moglo bi donijeti promjene kada su u pitanju jedno do dva mjesta u županijskoj Skupštini, no više će se znati nakon 7. studenoga. Novi izbori održat će se na pet biračkih mjesta i to u HVIDRA-i, Trebižatu, na dva biračka mjesta u Višićima i u OŠ Vladimira Pavlovića. Izbori će se provesti na osnovi istih izbornih listi i istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na prošlim izborima.

Kazne zatvora

Pirić je pojasnila da su na više lokacija u državi uočene nepravilnosti te da se radi na pronalasku dokaza i skupljanju dokumenata protiv određenih osoba iz izbornih povjerenstava, te da će pojedini slučajevi biti proslijeđeni i Tužiteljstvu BiH. Iz SIP-a kažu da se još uvijek rade evidencije o svim nepravilnostima i neregularnostima koje su pronađene prilikom ponovnog brojanja ili razmatranja prigovora i da će sankcije uslijediti nakon potvrđivanja rezultata. “Ono što će uslijediti jest izricanje sankcija za članove biračkih odbora ili za općinska izborna povjerenstva. Mi, po Izbornom zakonu, možemo izreći novčane sankcije ili zabranu angažiranja u tijelima za provedbu izbora u roku od 4 godine od učinjenog prekršaja. Sigurno je da će biti kazni s naše strane, ali već sada je jasno da će mnogo posla imati i tužiteljstva”, rekla je Pirić. Ono što je važnije, napominje, jest to da će se kompletnu dokumentaciju proslijediti tužiteljstvima u slučajevima gdje postoji sumnja da je učinjeno kazneno djelo u smislu kaznenih zakona u BiH. Poznato je, pak, da je u slučaju kaznenih djela, koja se tiču izbora, zaprijećeno i zatvorskom kaznom.

Sumnja u kompletne izbore

Kada je u pitanju Čapljina, brojani su glasovi s deset biračkih mjesta i s tih biračkih mjesta izvršeno je grafološko vještačenje potpisa. “Kada smo uzeli u obzir izvješće o ponovnom brojanju i izvješće o izvršenom vještačenju za ovih pet izbornih mjesta za koja su poništeni izbori, utvrdili smo da bi te brojke mogle utjecati na izborni rezultat za Skupštinu HNŽ-a”, kazala je Pirić. Pojašnjava da je prilikom ponovnog brojanja utvrđen niz nepravilnosti. Među važećim glasačkim listićima jednog političkog subjekta nalazili su važeće listiće drugog političkog subjekta, zatim među nevažećim listićima nađeni su važeći listići pojedinih političkih subjekata, a prilikom grafološkog vještačenja utvrđeno je oko 1000 sumnjivih potpisa, odnosno jedna se osoba potpisivala za više osoba.
Bivši predsjednik Skupštine HNŽ-a ispred SDA i sadašnji nositelj liste SDA za HNŽ Ramiz Jelovac kaže da će rezultati za Skupštinu HNŽ-a nakon ponovnih izbora u Čapljini možda u jednom malom dijelu promijeniti sliku buduće Skupštine, ali da, kada je u pitanju SDA, to ništa ne znači. Jelovac, pak, upozorava na jednu drugu stvar, a to je da se ovim baca sumnja na kompletne izbore. Smatra da je potrebno naći krivce i kazniti ih kako se ovo ne bi ponavljalo. On kaže da je omjer dobivenih rezultata u Čapljini bio nelogičan, i da se u svim mjestima, gdje su ogromne razlike, ponovno trebalo prebrojati glasove, jer se sigurno radi o nepravilnostima.

HDZ 1990. zadovoljan

Član Predsjedništva HDZ-a 1990. Stjepan Krešić, koji je od samog dana održavanja izbora tvrdio da postoje neregularnosti u Čapljini, ali i na drugim biračkim mjestima u BiH, kaže da su u ovoj stranci djelomice zadovoljni odlukom SIP-a koji je ovog puta pokazao da im je cilj zaštita izbornog procesa. Iz HDZ-a 1990. su tražili poništavanje izbora na 11 mjesta u Čapljini, ali da je i ovaj potez dobar jer je ovo opomena svima, posebice biračkim odborima, da ne mogu kroz biračke kutije mijenjati volju birača. On napominje da ponovni izbori mogu utjecati na strukturu u Skupštini HNŽ-a, ali da je mnogo važnije to što se pokazalo da je bilo nelegalnosti.
“Demokratski izbori u Čapljini  konačno će se dogoditi 7. studenoga i nadam se da više neće nikome pasti na pamet mijenjati odluku birača”, kaže Krešić i dodaje da je u cijeloj BiH ovo rađeno i da to nije ekskluzivitet samo jedne stranke, te da bi se po službenoj dužnosti trebala pokrenuti ponovna provjera svih biračkih mjesta gdje je odziv bio iznad 50 posto, jer je realni odziv u svim mjestima, prema njegovom mišljenju, bio od 35 do 40 posto. On napominje i to da se preko neovisnih kandidata uradila velika nelegalnost od većih stranaka, jer se u Čapljini događalo da na 15 biračkih mjesta budu jednostranački birački odbori. Zbog svega navedenog Krešić kaže da je potrebno mijenjati Izborni zakon u pojedinim dijelovima kako se ne bi događale ovakve stvari.

Samo HDZ BiH može izgubiti

Predsjednik ŽO-a SDP-a HNŽ-a Aner Žuljević kaže da na pojedinim izbornim mjestima u Čapljini nije bilo volje građana, nego je bila na snazi volja pojedinaca koji su ustvari organizirana skupina kriminalaca s ovoga područja. Bitno je, kaže on, da se 7. studenoga održe demokratski izbori u Čapljini i da nitko od ranijih članova biračkih odbora ne bude u njima. Žuljević kaže da očekuju značajno bolji rezultat  za svoje kandidate. “Što se tiče izbora u Čapljini, mi ne možemo ništa izgubiti, jedino možemo dobiti i očigledno je da sve stranke osim HDZ-a BiH samo mogu dobiti”, rekao je Žuljević. Predsjednik GO-a HDZ-a BiH Mostar i kandidat za premijera HNŽ-a ispred HDZ-a BiH Denis Lasić demantira svaku povezanost s bilo kakvim prijevarama ili nekim pojedincima koji su nešto radili u Čapljini. “Je li je uopće bilo i kako, vidjet ćemo. Neka slobodno broje glasove. Neka ide sve po zakonu”, poručio je Lasić. Iz Općinskog izbornog povjerenstva u Čapljini nismo mogli dobiti komentar niti informacije koje su to osobe iz spomenutih biračkih odbora odgovorne.

Preliminarni rezultati s poništenih birališta

Prema preliminarnim rezultatima u izbornoj jedinici 173A004, koja je bila smještena u HVIDR-i, uvjerljivo najviše glasova imao HDZ BiH i to 529 glasova. SDP je imao 59 glasova, a HDZ 1990. 49 glasova. U izbornoj jedinici 173A021A u Domu kulture u Trebižatu također je pobjedu odnio HDZ BiH i to s 440 glasova. HSP BiH je na tom biračkom mjestu imao 75 glasova, a HDZ 1990. 20 glasova. Na biračkom mjestu 173A022A u OŠ u Višićima također je pobjedu odnio HDZ BiH i to s 284 glasa. Drugi je bio HDZ 1990. s 74 glasa i SBB s 48 glasova. Kada je u pitanju izborna jedinica 173 A022B, također u OŠ u Višićima HDZ BiH je imao 275 glasova, HDZ 1990. 58 glasova i SBB 35 glasova. U još jednoj poništenoj izbornoj jedinici 173A024 u OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini također je pobjedu odnio HDZ BiH s 252 glasa. Drugi je bio HDZ 1990. s 28 glasova i treći SDP s 32 glasa. Simptomatično je i to da je na prebrojanim biračkim mjestima kandidat HDZ-a 1990. Martin Raguž imao mnogo više glasova od liste HDZ-a 1990. za Skupštinu HNŽ-a.

Sačekat će se s potvrđivanjem izbora

Nakon objave SIP-a da se ponavljaju rezultati za Skupštinu HNŽ-a jasno je bilo da će potvrđivanje rezultata u ovoj županiji sačekati neko vrijeme. Kada su u pitanju rezultati za ostale razine vlasti, i ovaj proces će sačekati još neko vrijeme. Pirić kaže da imaju zakonski rok od 30 dana od dana održavanja izbora da se potvrde rezultati, ali također postoji zakonska obveza da se izbori ne mogu potvrditi dok sve odluke SIP-a ne budu pravosnažne. A za pravosnažnost odluka potrebno je da se riješe sve žalbe na odluke na Sudu BiH. “Od toga ovisi i vrijeme potvrđivanja izbornih rezultata. Ovoga trenutka ne možemo točno precizirati kada će to biti. Određeni broj izjašnjenja prema Sudu smo već poslali, a žalbe koje su uložene na ponovno brojanje također moraju biti završene”, poručila je Pirić.

Omjer snaga u Skupštini HNŽ-a prema dosadašnjim rezultatima

HDZ BiH 10
SDA 5
SDP 5
HDZ 1990. 3
SBB 3
SBiH 2
HSP 1
NSRZB 1

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku