hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković: Vučićev stav da je genocid pravna kategorija iskorak u suočavanju sa prošlošću

Ćamil Duraković: Vučićev stav da je genocid pravna kategorija iskorak u suočavanju sa prošlošću

06 Septembra
22:19 2017

Ćamil Duraković, lider pokreta Odgovor, pozdravio je izjavu Aleksandra Vučića da je genocid pravna kategorija, smatrajući da je upravo srebrenički genocid zločin koji je na taj način okvalifikovan najvišim sudskim instancama u svijetu i da prostora za negiranje nema.

“Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdili su kvalifikaciju zločina genocida. Pred MSP-om Jugoslavija je proglašena krivom za nesprečavanje genocida, na tom tragu danas predsjednik Vučić čini iskorak – prihvatajući ove pravne kategorije. Također, ne može i ne smije biti kolektivne krivice srpskog naroda. Za genocid je kriva i odgovorna politička i vojna struktura koja je logistički i ideološki organizovala i pomogla genocid u julu 1995. godine, te pojedinci po komandnoj i individualnoj odgovornosti”, kazao je Duraković.

“Ne žalim što Vučić danas obećava pomoć opštinama gdje žive Srbi u entitetu Federacija BiH. Smatram da je dosta politike u kojoj se svi uvijek okreću onim ‘većinama’ gdje im je lako. Šta zna Milorad Dodik ili Mladen Ivanić kako je biti Srbin, pa to bolje znaju povratnici u Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo. Bošnjaci-povratnici i Srbi-povratnici imaju mnogo toga više zajedničkog, nego oni i foteljaši iz Banje Luke”, dodaje Duraković.

“Opet ću pozvati predsjednika Izetbegovića da razmisli o inicijativi za zajedničku Deklaraciju sa Vučićem o zaštiti bosanskog i srpskog jezika. Nemojte zaboraviti, obrazovni sistem Srbije priznaje predmet bosanskog jezika sa elementima nacionalne kulture, za razliku od ekstremista iz Ministarstva prosvjete RS-a, koji bi voljeli da Bošnjaci ne idu u škole”, saopšteno je iz pokreta Odgovor.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku